Brzi test

SRBIJA DOBIJA NOVE, BRZE TESTOVE NA KORONU: Šta je antigenski test koji rezultate daje za 15 minuta?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta su tačno novi testovi koje će Srbija početi da primenjuje?

Krizni štab je nakon rekordnih 512 novih slučajeva korone doneo odluku da pooštri sprovođenje postojećih mera, ali da ne uvodi nove.

Dodatno je podvučeno da će se u Srbiji ubuduće primenjivati antigenski testovi na korona virus.

Imunolog Srđa Janković kazao je nakon sednice štaba, da uvođenje ovih testova znači poboljšanje brze dijagnostike kovida 19.

"Kako će se i u kojim situacija postupati sa njima, biće kasnije precizirano," kazao je Janković.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi. 

Test detektuje specifične proteine, antigene, na površini virusa, za razliku od "zlatnog standarda", PCR testa koji otkriva virusni RNA.

Razlika je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.

Primenjuju se na nazofaringalnim ili nosnim brisevima, relativno su jeftini i rezultate, po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rezultat daju za petnaestak minuta.

Najpouzdaniji su kada se primenjuju u ranim fazama infekcije, odnosno kada osoba ima najviši broj ćelija virusa u sebi. Mogu se koristiti i informativno ako se za osobu zna da je bila u kontaktu sa inficiranima.

"Njima se precizno može videti da li neko ima iGG frakciju. Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto," objasnio je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Telegraf)

Tagovi