Od A do Š

PCR, ANTIGENSKI, BRZI... KOJI TEST JE NAJBOLJI I KOLIKO KOŠTA U SRBIJI? Sve što treba da znate o testiranju na koronu

Autor Maja Gašić

Kako sve možemo da se testiramo na koronu.

Izvor: Youtube/ VOA News

Pored već postojećih PCR i seroloških testova, u Srbiji je počela primena i novih brzih antigenskih testova, koji pokazuju da li je neko pozitivan na koronavirus već za pola sata!

Imunolog Srđa Janković kazao je da uvođenje ovih testova znači poboljšanje brze dijagnostike kovida 19.

"Kako će se i u kojim situacija postupati sa njima, biće kasnije precizirano," kazao je Janković.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi. Test detektuje specifične proteine, antigene, na površini virusa, za razliku od "zlatnog standarda", PCR testa koji otkriva virusni RNA. Razlika je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.

Primenjuju se na nazofaringalnim ili nosnim brisevima, relativno su jeftini i rezultate, po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rezultat daju za petnaestak minuta.

Najpouzdaniji su kada se primenjuju u ranim fazama infekcije, odnosno kada osoba ima najviši broj ćelija virusa u sebi. Mogu se koristiti i informativno ako se za osobu zna da je bila u kontaktu sa inficiranima.

"Njima se precizno može videti da li neko ima iGG frakciju. Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto," objasnio je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

Jelena Begović, naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i inženjerstvo i koordinator projekta laboratorije "Vatreno oko", objasnila je da brzi antigenski testovi mere prisustvo ili odsustvo delova virusa, odnosno proteina na površini virusa SARS-CoV-2 koji predstavljaju antigene za naš imunski sistem.

“Antigenski testovi su brži, mere se u minutima, a ne u satima. Jeftiniji su i jednostavniji u smislu procedura izvođenja i ne zahtevaju dodatnu opremu. Naravno, i dalje su potrebni brisevi kao uzorci, tako da uzorkovanje i testiranje moraju obavljati zdravstveni radnici. Ovi testovi su najpouzdaniji kod pacijenata u ranoj fazi infekcije, kad je prisutna visoka koncentracija virusa, što je nekoliko dana pre i do pet-šest dana posle početka oboljenja. Pre i nakon ovog perioda smanjuje se njihova pouzdanost”, kaže dr Begović za Kurir i dodaje da brzi antigenski testovi imaju vrlo visoku specifičnost, čak blizu 100 odsto, što znači da nema lažno pozitivnih rezultata.

“Međutim, negativan rezultat nije dovoljno pouzdan, posebno ako osoba ima manju koncentraciju virusa u sebi i takvi se pacijenti na osnovu simptoma i procene lekara šalju dalje na testiranje RT-PCR testom”, navodi ona.

PRC IPAK NAJBOLJI?

Ipak, zlatnim standardom u dijagnostici kovida 19 smatraju se PCR testovi, koji se zasad rade samo u državnim ustanovama i laboratorijama, dok je dozvolu za serološka testiranja dobilo i 27 privatnih laboratorija.

Koji sve testovi postoje?

RT-PCR

Uzima se bris iz grla i nosa

Otkriva prisustvo virusa u organizmu

Rezultati za 24 do 48 sati

Može se raditi na lični zahtev u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje

Cena testa na lični zahtev 6.000 dinara za naše državljane i 14.110 za strance

SEROLOŠKI

Uzima se iz krvi

Otkriva prisustvo IgM antitela (koja govore da osoba trenutno ima virus) i IgG antitela (ukazuju da je virus preležan)

Rezultati za nekoliko sati

Mogu se raditi u državnim zdravstvenim ustanovama, kao i u 27 privatnih laboratorija

Cena testa u državnim ustanovama 1.200, a u privatnim od 1.800 do 4.500 dinara

BRZI ANTIGENSKI

Uzima se bris iz grla i nosa

Otkriva virus u organizmu

Rezultati za pola sata

Mogu se raditi u državnim zdravstvenim ustanovama, ali ih nude i pojedine privatne

U državnim ustanovama besplatni za one kod kojih postoji sumnja, u privatnim koštaju oko 4.000 dinara

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi