Zdravlje

TEŠKA BOLEST OD KOJE U SRBIJI GODIŠNJE UMRE VIŠE OD 1.500 ŽENA: Nemojte da budete deo crne statistike, pregledajte se

Autor Maja Gašić

Rana dijagnostika raka dojke od presudnog je značaja za smanjenje smrtnosti od ove bolesti.

U Srbiji od karcinoma dojke svake godine oboli oko 4.600 žena, a oko 1.600 izgubi život, saopštio je Ombudsman Vojvodine povodom 24. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke.

Rana dijagnostika raka dojke, kako je istaknuto, od presudnog je značaja za smanjenje smrtnosti od ove bolesti, a istovremeno je upućen poziv svim ženama da se odazovu na skrining program koje sprovode nadležne zdravstvene ustanove, jer rana detekcija kao preventivna mera daje bolju prognozu s ciljem očuvanja života i zdravlja.

Ukazano je da Srbija od 2013. godine sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena u dobi od 50 do 69 godina, te da su istraživanja pokazala da redovna mamografija smanjuje smrtnost.

U saopštenju je navedeno da se jedan odsto od svih novodijagnostikovanih karcinoma dojke javlja kod muškaraca, kod kojih često ne postoji dovoljna svest o mogućnosti obolevanja od ove bolesti, zbog čega je karcinom dojke kod muškaraca, češće nego kod žena, sa letalnim ishodom.

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke - 24. oktobar, je najvažniji dan u mesecu posvećenom borbi protiv ove bolesti.

Obeležava se širom sveta da bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i o značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi