Najnovija vest

"KORONA KLACKALICA": Veliki pad u broju zaraženih, ali porast teško obolelih na respiratorima

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjim informacijama dnevnog preseka, 26. oktobra do 15 časova registrovan je još 341 novi slučaj zaraze korona virusom.

Nažalost, jedna osoba je preminula. Broj pacijenata na respiratorima je 39.

Od poslednjeg poreseka na korona virus testirano je 6.503 građana.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo 793 osoba.

Da podsetimo, juče jeb korona potvrđena kod 614 osoba, tri osobe su preminule, a 26 je bilo na respiratorima.

Ovo su najvažnije vesti o koroni iz Srbije i sveta

* Vakcina pre kraja godine

Vakcina protiv korona virusa goruća je tema u medijima već mesecima, jer je cepivo jedini način da stanovništvo planete brzo stekne imunitet na virus koji je odneo više od 1,1 miliona života. Profesor Ejdrijan Hil sa Univerziteta Oksford rekao je za britanske medije da su dve faze kliničkog ispitivanja pokazale da je vakcina bezbedna, i da će stići pre kraja godine.

* Namlađi pacijent u Beogradu

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", rekla je za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

"Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visokofebrilno, koje nije lošeg opšteg stanja, ali je pozitivno na koronu i primljeno je u bolnicu da se isprati njeno stanje", istakla je Ostojićeva.

* Katastrofa u BiH

U pоslеdnjа 24 čаsа u Bosni i Hercegovini potvrđen je 701 novi slučaj zaraze korona virusommeđu 1.833 laboratorijska uzorka. Registrovano je 17 smrtnih slučajeva, 12 u Federaciji BiH i sedam u Republici Srpskoj.

* Crne prognoze

Beograd je i dalje najveće "žarište" sa 315, slede ga Kragujevac - 35 i Novi Sad - 25. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u nedelju da se narednih dana očekuje da taj broj bude preko 800, 900 i 1000, zbog čega će najveći problem biti bolnički kapaciteti. On je ukazao da su cifre jasan znak da je ovo jedna od najtežih nedlja do sada.

* Veliki broj asimptomatskih

Najveći broj obolelih u Srbiji ima lakšu kliničku sliku, a kako će se virus ispoljiti i koliko ugroziti onog ko je oboleo, nema pravila. Zabrinjava i što je mnogo onih koji nemaju simptome, pa ni ne znaju da imaju virus, a prenose ga.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.