Šta je opasnije?

TO ŠTO NEMATE SIMPTOME JE ZNAK DA STE OZBILJNIJE UGROŽENI? Novo otkriće o koroni je loša vest za "lakše slučajeve"

Autor Maja Gašić

Asimptomatski tok korona virusa može biti povezan sa lošim imunitetom?

ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ruski lekar veruje da nesposobnost tela da prepozna uzročnike bolesti može dovesti do toga da se ispostavi da su simptomi kovida-19 nekarakteristični ili da se uopšte neće pojaviti, uprkos činjenici da će ta osoba biti nosilac bolesti.

Ispostavilo se da odsustvo simptoma kovida-19 može značiti da telo ne pokušava da se bori protiv infekcije, jer jednostavno nije u stanju da prepozna šta uzrokuje bolest. O novom otkriću govorio je Andrej Vasin, direktor ruskog Instituta za biomedicinske sisteme i biotehnologiju.

Ako zaražena osoba nema simptome, onda njeno telo nije započelo proces zaštite od virusa, zaključak je.

Vasin je to nazvao "tolerancijom na bolest“.

"Telo pokušava da što pre neutrališe posledice susreta sa patogenom. Da bi se to uradilo, koriste se dve strategije: da se brzo i efikasno 'otarase' samog patogena, tako da on nema vremena za pokretanje patoloških procesa, ili da se smanji šteta ili promene izazvane infekcijom. U drugom slučaju govorei se o formiranju tolerancije na bolest".

Ranije su u Kini detaljno opisani asimptomatski slučajevi kovida-19. Pacijenti nisu imali kliničke simptome, ali, kako se ispostavilo, virus se dugo razvijao u njihovom telu.

Ono što posebno zabrinjava, osim mogućnosti da se bolest razvije u teži oblik kod asimptomatskih pacijenata, jeste i to što su oni najmasovniji prenosioci virusa, baš zato što nisu svessni da su zarazni.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.