Zdravlje

ZBOG KORONE OVAJ ORGAN STARI DESET GODINA ZA TREN: Virus ne napada samo srce i pluća!

Autor Nataša Petrović

O dugoročnim posledicama korona virus još uvek se ne zna mnogo toga, ali stručnjaci su došli do novih saznanja...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od početka pandemije korona virusa znamo da opasni virus napada respiratorne organe, ali i dalje se ne zna mnogo o tome kakve posledice ostavlja na ostale ogane.

Stručnjaci o tome neumorno istražuju, a sudeći prema novim saznanjima do kojih su došli, izgleda da korona virus jedan organ u ljudskom organizmu može da učini i do deset godina starijim!

Naime, naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu upozorili su da korona virus može ozbiljno da ošteti moždane funkcije, a kod najtežih slučajeva oštećenja mogu da budu tolika kao da je mozak odjednom ostario deset godina!

Važno je napomenuti da ova studija još uvek nije prošla recenziju, a njome je obuhvaćeno 84.285 osoba koje su se oporavile od korone.

"Naše analize se poklapaju sa ranije utvđenim činjenicama da postoje hronične kognitivne posledice usled korona virusa. Ljudi koji su se oporavili, pa i oni koji više ne prijavljuju da imaju probleme, pokazali su značajne kognitivne deficite", rekao je autor studije dr Adam Hempšir.

Kognitivna oštećenja koja su primećena u ovoj studiji utvrđena su testovima koji se koriste za utvrđivanje Alchajmerove bolesti – sklapanje slagalica, spajanje tačaka koristeći se logikom...

Ipak, neurolog dr Džoana Vordlou kaže da ove rezultate ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer, kako kaže, nismo znali kakve su bile kognitivne funkcije učesnika pre studije.

"Takođe, ne mora da znači da su oštećenja trajna, već je moguće da se mozak posle izvesnog vremena vrati u normalno stanje", ističe ona.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.