Zdravlje

OVO SU NOVA ŽARIŠTA! Direktorka "Batuta" objašnjava gde je upaljen crveni alarm u Srbiji

Autor Maja Gašić

Situacija je najgora u Beogradu, ali im ai drugih gradova gde je kritično...

Izvor: Printscreen/TV Pink

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“,.dr Verica jovanocić gostovala je u jutarnjem progamu na TV Pink gde je govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. 

Situacija je najgora u Beogradu, a ni u Šumadiniji nije povoljna. O novim žarištima, govorila je dr Jovanović:

"Svuda gde imamo veći broj potvrđenih pozitivni slučajeva sa kovidom-19 možemo reći da su žarišta. Veći gradovi pokazuju veći broj potvrđenih slučajeva prema analizama kojie imamo i koji stižu iz laboratorija. Posle Beograda sa 652, to je Novi sad sa  68, Kg 54 i juče se utvrdilo i da su i Šabac sa 39 i Požarevac 30. Beograd je 40 odsto potvrđenih, ali očekivali smo, veliki grad i okupljanja su intenzivna. Mere koje su propisane očekuje se da se poštuju u najvećem kolektivima u velikom gradu. Apelujemo na poštovanje mrera, jer tako jedino  može da se zaustavi virus, on se prenosi sa čoveka na čoveka, veoma je podmukao. "

Da li će biti uvođenja policijskog časa? Mnoge zemlje u Evropi su uvele.

"Sve opcije se razmatraju. U ovom trenutku sve donete mere koje su jasno propisane i koje su značajne i efikasne, ukoliko bi se primenjivale u potpunosti, kao što se u mnogim zemljama primenjuju, bile ni zaista dovoljne. Živećemo a korona virusom, videli smo da sve dugo traje i trajaće još veoma dugo. Epidemija će biti prisutna u svim zemmljama i one će uvoditui one mere koje će ih manje ili više voditi ka smanjenju prenosa infekcije. Sve što se preporučuje od strane Kriznog štaba je od velikog značaja. Treba kontrolisati primenu mera koje su na snazi. Došlo do priprema izmena zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti koje će dati neke mogućnosti da se samostalno još efikasnije organizujemo", zaključuje dr Jovanović. 

Valjevu, koje je jedno od žarišta korona virusa, i dalje se povećava broj zaraženih, a od poslednjeg preseka u sredu zabeleženo je još 34 novoobolelih u tom gradu, a ukupno 57 na teritoriji okruga.

Za RTS je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Biljana Rajković rekla da se novozaraženi registruju i na teritorijama opština Ljig, Lajkovac, Mionica i Osečina. Među zaraženima, navodi, ima i dece, to su uglavnom porodični kontakti.