Nije sve tako crno!

BROJ ZARAŽENIH RASTE, ALI JE SMRTNOST MANJA NEGO U MARTU: Naučnici otkrili i zašto!

Autor Nataša Petrović

Broj zaraženih raste, ali je zato smrtnost manja, a evo i zašto!

Korona virus trenutno divlja u mnogim zemljama, najviše u Evropi i SAD, a broj zaraženih raste iz dana u dan.

I upravo sada, u jeku pandemije korona virusa, jedna stvar je postala jasna – iako je broj zaraženih nikad veći, smrtnost je sada manja nego na početku pandemije. To je svakako dobra vest, a istraživanje kojim je to utvrđeno je sprovedeno u raznim bolnicama u SAD i Velikoj Britaniji.

Poređenja radi, u jednoj njujorškoj bolnici je u martu smrtnost od kovida iznosila čak 30 odsto, a u junu samo tri odsto, dok je u bolnici u Engleskoj u martu bila 40 odsto, a čak 20 osto manja u junu.

Stručnjaci objašnjavaju da se virus sam po sebi polako menja, ali da nije postao ni manje ni više virulentan. Oni ističu da su sada hospitalizovani mlađi, zdraviji pacijenti, koji imaju veće šanse da pobede kovid.

Kao još jedan od razloga za smanjenu smrtnost od korona virusa, stručnjaci kažu da sada ipak bolje razumeju virus jer su ga tokom svih ovih meseci bolje upoznali, pa je samim tim i lečenje bolje.

Osim toga, svest o opasnosti virusa je veća, pa ljudi ranije idu kod lekara, ne čekaju da se stvari zakomplikuju.

I na kraju, kao još jedan od razloga, navode i to da bolnice nisu preopterećene kao što su bile, pa su samim tim spremnije da prime i leče pacijente.

"Nemamo nikakav magični lek za koronu, ali imamo dosta 'malih stvari' koje pomažu u borbi", kaže dr Leora Horvic iz njujorškog Langon zdravstvenog centra.

"Sada bolje znamo kada je ljudima potreban respirator a kada ne, na koje komplikacije treba paziti, poput krvnih ugrušaka i otkazivanja bubrega".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.