Zdravlje

KADA SRBIJA IZLAZI IZ SIVE ZONE KORONE: Profesor Kočović objavio računicu, da li ćemo do Božića moći da odahnemo?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova računica profesora Kočovića o Srbiji i koroni!

Izvor: TV PInk/screenshot

Srbija se još nalazi u tamno sivoj zoni kada je reč o broju zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika. Kriterijum tamno sive zone jeste od 1.000 do 3.000 zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih dve nedelje.

U toj zoni smo završili proteklu godinu, a isto tako i ušli u 2021. Proteklih dana broj novozaraženih korona virusom je u padu, epidemiološke mere daju rezultate, međutim posledice ranijeg nepoštovanja istih se i dalje vide.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio i prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj.

Ranije je profesor Kočović prognozirao boravak u toj zoni do 5, januara, ali sada je objavio da ćemo ga "produžiti". 

Profesor Kočović je potom ponovo objavio grafik koji je nastao po istom principu, a na kome je prikazan broj zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika i nije imao lepe vesti kada je reč o tamno sivoj zoni.

"Ostajemo, nepredviđeno, još jedan dan duže u ovoj zoni. To je posledica povećane zaraze u periodu 11 - 22. 12. 2020", napisao je profesor najnovije proračune.

To znači da ćemo umesto 5. januara, prema poslednjim računicama iz tamno sive zone izaći šestog.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Kurir)

Tagovi