Da li ste znali

BILI STE U KONTAKTU SA ZARAŽENOM OSOBOM: Od jedne stvari zavisi da li ćete dobiti lažno negativan test na koronu!

Autor Natalija Nikolić

Doktorka Marija Gnjatović, izjavila je kada je pravo vreme za testiranje, ako želite validan test na Kovid-19.

Izvor: RTS

Svojim gostovanjem u Beogradskoj hronici na RTS-u, dr Marija Gnjatović obrazložila je kada je najbolje vreme za testiranje ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Dr Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije, govori kako svi ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, sačekaju od pet do sedam dana dok se ne pojave prvi simptomi

Navodi da  “uz poštovanje svih epidemioloških mera takav potencijalni pacijent može da ide na posao i ponaša se normalno, samo malo više da vodi računa, prati svoje stanje i ukoliko je potrebno se izoluje i testira”. 

Ranije testiranje nije preporučljivo, evo i zašto!

“Ako da ste sada imali kontakt i ako odete sutra da se testitrate, onda ćete dobiti lažno negativan rezultat. Potrebno je da se virus u gornjim disajnim putevim u dovoljnoj meri umnoži da bi uzimanje uzorka dalo pozitivan nalaz ukoliko je virus prisutan”, izjavila je dr Gnjatović.

Takođe upozora da to ne znači da se ne čeka predugo, više od 20 dana od prve pojave simptoma.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.