NAJNOVIJE INFORMACIJE

NOVI CRNI REKORD U SRBIJI: Više od 1.500 zaraženih, pet osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je do 30. oktobra u 15 časova zaraženo još 1.545 osoba od 11.004 testiranih, a nažalost, preminulo je još  petoro zaraženih.

Na respiratorima se trenutno nalazi 47 pacijenata, a trenutno je hospitalizovano 1.048 zaraženih.

Do sada je ukupno potvrđeno 45.137 slučajeva korone u Srbiji, dok je broj preminulih 814. 

Od početka epidemije testirano je ukupno 1.329.100 uzoraka. 

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Moguće delimično zatvaranje

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je da nas narednih dana očekuje pogoršanje situacije, ali da se severni deo zemlje razlikuje od ostatka, te da tu najbrže dolazi do širenja virusa. 

"U periodu od mesec dana ćemo verovatno biti u razmišljanju o merama, ali mislim da neće biti nekih drastičnijih, da nam zatvaranje kao u Francuskoj nije neophodno. Može se desiti da imamo delimično zatvaranje, tamo gde se nisu poštovale mere da se zatvaraju lokali i slično, a u sredinama u Srbiji gde se mere poštuju i sve funkcioniše, tu ne treba koristiti sve mere. Moraćemo da različito postupamo", rekao je dr Tiodorović. 

* Dr Kočovič otkrio kada nas očekuje vrhunac ovog talasa

Brojke jasno pokazuju da se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava, a profesor Petar Kočović izneo je novu računicu o tome kada se može očekivati vrhunac ovog talasa. 

"Mora da prođe još dosta vremena, pitanje je da li matematički model radi kako bi trebalo pri velikim skokovima. Vrh će biti između šest i 16 dana od danas, ali može da se desi da se to podigne gore," rekao je on.

* Novi simptom korone može da traje mesecima

Simptom korona virusa koji su stručnjaci otkrili relativno skoro, može da traje mesecima!

Reč je o takozvanim kovid prstima, odnosno promenama na nožnim prstima, kada oni postaju crveni, otečeni, a ponekad čak i ljubičasti. Ove promene podsećaju na promrzline, a stručnjaci upozoravaju da ima slučajeva gde takvi simptomi traju i po 150 dana!

* Kada treba da se testirate ako ste bili u kontaktu sa zaraženim

Dr Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije, kaže da svi ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, sačekaju od pet do sedam dana dok se ne pojave prvi simptomi. Ranije testiranje nije poželjno jer se može dobiti lažno negativan rezultat!

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.