Zdravlje

DR DARIJA IZNELA UZNEMIRUJUĆE PODATKE: Raste broj zaraženih u školama i domovima

Autor Maja Gašić

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, zasedao je medicinski Krizni štab

Izvor: RTS

Na današnjoj konferenciji za pres Kriznog štaba, raspravlja se o novim merama i sve težoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Prema poslednjem preseku od 15h, danas je oboren novi crni rekord sa 1.545 potvrđenih slučajeva zaraze u jednom danu.

U poslednjih 15 dana zabeležen je porast od 61% registrovanaih slučajeva zaraze u osnovnim školama i 80% u srednjim školama. Zbog intentivnog nadzora, većina slučajeva je sporadična, zaražavanje se desilo van školske sredine.

Od početka školske godine do danas, ukupno je potvrđeno 313 slučaja đaka koji su pozitivni na prisustvo ovg virusa, od čega su 149 srednjoškolci.

"U toku ove nedelje je kod 56 đaka potvrđeno prisustvo ovog virusa, 28 onih koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko onih koji pohađaju srednju školu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Što se tiče ustanova socijalne zaštite i domova za stare, dr Darija kaže: 

"61 korisnik i 59 zaposlenih je zaraženo. Iako imamo i širenje infekcije u okviru ustanova, većinom je reč o sporadičnim infekcijama, virus prisuitan u 28 ustanova, svi znamo koliko je ovo osetljivo, ove ustanove i posebna pažnja i posebna kontrola se sprovode", kaže dr Darija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.