Zdravlje

KORONA UŠLA U BOLNICE, TO NE MOŽE DA SE ZAUSTAVI! Dramatičan apel načelnika VMC Karaburma

Autor Nataša Petrović

Korona virus ušao je u bolnice, što predstavlja veliku opasnost, kaže dr Ivo Udovičić.

Izvor: RTS

U Srbiji je danas zabeleženo rekordnih 1.545 zaraženih i petoro umrlih, a na konferenciji za medije Kriznog štaba obratio se i pukovnik docent dr Ivo Udovičić, načelnik iz VMC Karaburma.

"Trenutno imamo 65 pacijenata, što ne znači da sutra nećemo imati 80. Svi pacijenti imaju tešku kliničku sliku, polovina zahteva terapiju kiseonikom. Do sada nismo imali situaciju da nam je preko 20 odsto na intenzivnoj nezi, sada imamo dosta teških pacijenata. Razlog je što je korona ušla u bolnice jer su se bolnice otvorile između dva pika ili talasa za pacijente koji zahtevaju hirurgiju, kao i za hematološke, hronične pacijente... Oni su tada iskoristili zakonsko pravo da se leče, ali ušli smo u treći talas koji će biti duži i veći nego prehtodna dva i sada ne znamo kako da lečimo ove ljude. Nemoguće je zauistaviti koronu da ne uđe u bolnice, ući će bilo preko osoblja bilo preko pacijenata. Svako od nas u svakom trenutku može biti pozitivan", upozorio je on.

Dr Udovičić kaže da je veliki problem i to što je osoblje već preumorno jer "nismo se zatvarali ni u jednom momentu".

Potpukovnik kaže da je svestan da postoji veliki broj ljudi koji koronu smatra nekom zaverom, a ima i poruku za njih.

"Poruka za neverne Tome – svako od njih sutra može biti na Karaburmi ili bilo gde. Pričao sam sa mnogima koji su mislili da je ovo neka globalna paranoja, pa su se u bolnici borili za vazduh. Da ne dođete u takvu situaciju, pridržavajte se mera – nosite masku, držite distancu i perite ruke. Svako od vas može biti prenosilac i zaglaviti u bolnici, a onda će biti nezadovoljstva što nemamo dovoljno osoblja, a nemamo. Za jednog pacijenta na intenzivnoj nezi treba jedna sestra, a ako spustimo nivo može jedna sestra na četiri pacijenta, ali to nije isti nivo lečenja. Zato vas molim, obratite pažnju, vodite računa da ne budete pacijent, bilo na odeljenju bilo na jedinici intenzivne nege, zaista je teško".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.