NAJNOVIJE INFORMACIJE

NAJGORI DAN DO SADA U SRBIJI: Više od 1.800 zaraženih, šestoro umrlo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je do 31. oktobra u 15 časova registrovano još 1.817 zaraženih među 9.531 testiranim uzorkom, a nažalost, još šest osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 51 pacijent, a broj hospitalizovanih iznosi 1.122.

Do sada je registrovano ukupno 46.954 zaraženih, a broj umrlih je 820. Od početka epidemije do danas je testiran ukupno 1.338.631 uzorak.

TEME DANA U VEZI SA KORONA VIRUSOM

* Bolnice u Srbiji se ubrzano pune

"Podaci o broju novozaraženih korona virusom ukazuju da se bolnički kapaciteti pune, odnosno da ima sve više pacijenata kojima je potrebna bolnička nega", kazala je jutros direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je istakla da je samo tokom noći bilo više od 50 prijema kovid-pozitivnih pacijenata!

* Dr Zoran Gojković poslao dramatično upozorenje

Naučili smo do sada da 10-15 odsto od ukupno potvrđenih zaraženih zahteva hospitalizaciju, a 2-3 odsto premine. U ovom trenutku od 1.500 koji su juče potvrđeni, 150 će zahtevati hospitalizaciju, a 2-3 odsto će završiti letalno. Problem je što u kratkom trenutku ne možete da zbrinete ogroman broj pacijenata. Nije isto kada imate 10.000 za deset dana ili za jedan dan. Ključno je da se spreči ubrzani prenos virusa. Ili ćemo kao društvo ovo uspeti da rešimo, ili nam se ne piše dobro", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković gostujući na TV Pink.

* Imamo 10 puta više zaraženih

"Nemojte biti sigurni da ste zdravi i da virus nije stigao do vas jer ste, recimo, mladi i nemate tegobe.Mladi su najveći prenosioci virusa. Zbog svega toga je vrlo važno da svi nose maske, drže distancu, peru ruke i da se redovno obavlja dezinfekcija", upozorio je jutros epidemiolog dr Branislav Tiodorović. 

On je istakao da su procene da ima deset puta više zaraženih nego što to pokazuju zaražene brojke, a podvlači i da je problem što Srbija ima samo 126 epidemiologa, tako da je nemoguće da se isprate svi kontakti, kojih ima na hiljade. 

* Više od pola miliona zaraženih za dan

U svetu je u petak registrovano više od 505.000 novih slučajeva korona virusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Od toga je oko polovina novozaraženih, 258.628 u Evropi.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.