Reč stručnjaka

SRPSKI IMUNOLOG DR KAMENOV OTKRIVA: 5 ključnih stvari za jak imunitet i borbu protiv virusa i bakterija

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prof. dr Borislav Kamenov otkrio šta je najvažnije u sezoni korone i gripa!

Izvor: Youtube/screenshot/RTS

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov otkrio je pet ključnih stvari za jak imunitet odbranu od virusa.

Probiotik

Termin koji se koristi za skup "dobrih" bakterija, vrste mikroba koje se često nalaze u mlečnoj kiselini. Svi se pitaju kako je moguće da danas ne možemo bez probiotika, a odgovor se krije u našim lošim navikama, lošem odabiru hrane i činjenici da konzumiramo lekove koji kvare crvenu floru.

U borbi protiv virusa dobre bakterije su nam neophodne, kako bi imuni sistem mogao da da dobar odgovor na "napad".

Vitamin D

Jedan u nizu neohpodnih supstanci, vitamin D je "prva violina odbrane", objašnjava prof. dr Kamenov.

"Apsolutno sam uveren da on može mnogo toga da ispravi u imunom sistemu i da sačuva živote. Taj 'divlji' odgovor organizma koji ubija pacijenta, vitamin D uspeva da uspori i drži pod kontrolom. Mi ne znamo sve o kovidu 19, ali znamo kako da ga ubijemo, a tome doprinosi vitamin D koji popravlja ćelije," rekao je on.

Minerali

Cink pomaže zarastanje rana, odličan je za kosti, nokte, kod gubitka osećaja ukusa i još mnogih drugih tegoba. Cink, ali i selen, važni su za jačanje imuniteta i trebalo bi jesti hranu u kojoj se oni nalaze. Cink pomaže i kod mentalnog napora, a bitnu ulogu igra i u prevenciji prehlade, gripa i hroničnih infekcija.

Nespecifični imunitet

Prva linija odbrane koju imaju deca, kod kojih imuni sistem nije "pokvaren" kao kod odraslih.

"Odrasli imaju specifičan stečeni imunitet, koji zahteva ogromno angažovanje celog sistema i vrlo često dolazi do prekoračenje nužne odbrane. Imuni sistem dece svaku ćeliju gleda kao problem za sebe, pa se problem ne množi na ceo organizam. On praktično ne daje komplikacije i to je razlog zašto se deca lako bore sa virusom," rekao je on.

Makrofagi

Vrsta belih krvnih zrnaca koja su deo odbrambenog mehanizma i imunološkog odgovora. Kada bakterija ili virus uđu u krvotok, makrofagi luče supstance koje eliminišu uljeza. Oni idenfitikuju i okružuju nepoželjnu supstancu a potom je uništavaju.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.