Novi podaci

DIREKTORKA "BATUTA" UŽIVO OTKRILA: Ovo je simptom korone koji najčešće prijavljuju Srbi, više od polovine ga ima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dr Verica Jovanović uživo na Pinku komentarisala simptome korone!

Izvor: Pink

Dr Verica Jovanović, direktortka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut i član Kriznog štaba, govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji kaže da svakodnevni porast broja potvrđenih kovid pozitivnih pacijenata ukazuje da je naša situacija i dalje nestabilna.

Jovanović kaže da, kao i u zemljama u okruženju, možemo očekivati nagli porast broja inficiranih.

"Jedini način da se taj porast kontroliše jeste korišćenje ličnih zaštitnih mera, izbegavanje okupljanja i poštovanje svih preporuka koje su i date kako od strane Kriznog štaba, tako od celokupnog društva i države," rekla je Jovanović.

Kako kaže, u ovom trenutku je jako važno da pored lečenja koje zdravstveni sistem pruža, da u delu preventive zajednički delujemo, bez obzira na na poziv i na struku, i da apelujemo na korišćenje zaštitnih mera koje mogu da prekinu prenos virusa u samoj populaciji.

"Jako je važno na vreme utvrditi da li neko ima kliničku manifestaciju, sumnje na Covid 19, povišenu temperaturu, da li postoje oni kontakti u prošlosti koji su bili povezani sa osobama koje su obolele. Ukoliko toga ima, ja i dalje apelujem da se ostane kod kuće i da se osoba ukoliko se pojave simptomi javi u kovid ambulantu," istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, sa povećanjem broja zaraženih, povećava se i broj hospitalizovanih, čija klinička slika nije laka i može da se promeni u jednom trenutku, te raste i broj preminulih.

Retko, ali se dešava, da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje ne. Jovanović objašnjava da zaražavanje ima veze sa imunitetom svake osobe, a da će nauka u budućnosti dati odgovor da li postoje genetske predispozicije za dobijanje virusa.

Više od 50 odsto građana sa sumnjom na kovid, koji dođu u Institut Batut na PCR testiranje, kao prvi znak infekcije kažu da su izgubili čulo ukusa i mirisa.

"Pacijenti treba da znaju da dugo traje oporavak i pojedini ukusi i mirisi se duže čekaju na regeneraciju. To je neprijatno za pacijente, stvara dodatnu nervozu," pojašnjava ona.

Jovanović je apelovala na građane da nose masku u zatvorenom prostoru, da se maska nosi pravilno- pokrivanjem usta i nosa, ali i da se redovno provetrava zatvoren prostor.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Pink)

Tagovi