Ovi simptomi i još...

KADA SU GREBANJE GRLA I CURENJE NOSA SIMPTOM KORONE: Doktorka objašnjava kada je znak za lekara

Autor Maja Gašić

Vrlo je teško razlikovati "običnu" prehladu od zaraze korona virusom, a doktorka objašnjava kada je kombinacija najčešećih simptoma znak za alarm!

Prema poslednjem preseku od 15 sati 3. novembra, u Srbiji je potvrđeno još 1.878 novih slučajeva korone. Nažalost, još 11 osoba je umrlo. Na respiratorima je 49.

Zlatibor Lončar je upozorio da se pune kapaciteti u bolnicama, a kao i da je veliki broj prvih pregleda u kovid ambulantama. 

Ono što većinu stanovništva brine u vreme kada vladaju respiratorne infekcije, jeste kako da razlikuju da li imaju "običnu" prehladu ili je reč o zarazi korona virusom

Dr Sara Džervis kaže da postoje tri pouzdana znaka da se vaše telo bori sa nazebom, a ne smrtonosnim virusom.

"Curenje nosa ili začepljen nos, kao i upala grla ređe se javljaju kod kovida-19 nego kod prehlade. Ako imate ove simptome, a nemate povišenu temperaturu, novi kontinuirani kašalj (koji traje duže od sat vremena ili se javlja u tri 'jača' napada tokom 24 sata) ili gubitak mirisa i ukusa, najverovatnije nemate koronu i nije potrebno da se testirate", kaže dr Džervis za Express.co.uk.

SZO je već nekoliko puta isticala da se simptomi korona virusa mogu javiti u proseku pet dana nakon izlaganja virusu, mada postoje i varijacije i slučajevi kada su se znaci javljali u rasponu od dva do 12 dana nakon izlaganja.

Izražen umor i problemi sa disanjem

Veliki broj obolelih od kovida-19 prijavilo je jak umor i probleme s disanjem, a što nije tipično za prehladu, kaže dr Džervis.

"Uopšteno govoreći, zapušen nos, kijanje, curenje nosa su mnogo više tipični za prehladu, a simptomi se mogu pojaviti 2-3 dana nakon izlaganja, traju samo nekoliko dana i obično su blago izraženi”, smatra ona i napominje da, ukoliko se simptomi ne povuku nakon nekoliko dana, obavezno posetuite lekara.

SVakako ako kašljete, curi vam nos ili vas grebe grlo, izbegavajte kontakte sa drugima, čak i ako je velika verovatnoća da niste zaraženi korona virusom. Imajte na umu da nemamo svi jednako jak imunitet i da nešto što će samo "protrčati" kroz vaše telo, ne mora da se ima tako bezazlne posledice po nekog sa narušenim odbrambenim sistemom. Nosite masku jer je to najbolji nač da se zaštite i od prehlade i od korone. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

.