Horor!

OVO JE REALNA SLIKA KORONA PAKLA: Svakih 30 sekundi jedna osoba se zarazi

Autor Maja Gašić

Zbog katastrofalne situacije sa epidemijom korona virusa u Evropi, veliki broj zemalja odlučio je da ponovo uvede drastične mere.

Novi talas korona virusa hara Evropom, a najteži udar trpe Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, ali i Italija, kažu brojke. U regionu, po crnim statistikama ističu se Rimunija, Mađarska, ali i Hrvatska, BiH i Slovenija.

Pakao kroz koji je većina ovih zemalja prolazila u aprilu i maju, ponovo se dešava. 

Zbog alarmantne situacije, veliki broj evropskih zemalja je ponovo uveo vanredne mere, u mnogima je na snazi policijski čas, drastično je ograničeno radno vreme u kafićima i ugostiteljskim objektima, granice se zatvaraju.

U Francuskoj je situacija više nego dramatična. Ona je u petak ušla u karantin na nacionalnom nivou, koji će trajati do 1. decembra. Niko neće moći da uđe u Francusku iz zemalja koje nisu članice EU, osim u slučaju posebnih okolnosti, a granice između Francuske i drugih evropskih država ostaće otvorene.

Građani mogu da izlaze iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih porodičnih razloga. Vežbanje na otvorenom dozvoljeno je sat vremena dnevno. Čak i deca starija od šest godina moraju da nose zaštitne maske tokom nastave.

Svako ko izlazi iz kuće moraće da ima sa sobom dokument kojim se opravdava njegov izlazak, a provere će vršiti policija. Kafići i restorani su od petka zatvoreni, kao i prodavnice, osim servisa za popravku automobila, supermarketa, perionica, optičarskih i farmaceutskih radnji.

Koliko juče u ovoj zemlji je bilo više od 50.000 novozaraženih i 460 umrlih. Kako ističu stručnjaci, to znači da u Francuskoj, koja prema poslednjem popisu iz 2019. godine broji oko 67 miliona stanovnika, da se svakih 30 sekundi zarazi jedna osoba. Na svakih 15 minuta jedan oboleli od kovida-19 bude hospitalizovan. 

Ono čemu se Francuzi nadaju, a što se još uvek ne primećuje otkako su u petak uvedene rigorozne mere, jeste da će doći do zaravnjenja čuvene korona krivulje i da će se stopirati širenje zaraze. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.