Zdravlje

POTRESNE ISPOVESTI SA INFEKTIVNE KLINIKE: "Bila sam polumrtva, pluća kao da su izlazila iz mene i mislila sam da umirem"

Autor Maja Gašić

O tome kakva je sutuacija na Infektivnoj klinici u Beogradu, govorila je glavna sestra i zdravstvena radnica koje je i pacijentkinja na odeljenju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zorica Nikolić, glavna sestra na odeljenju za Kliničku farmakoterapiju i nejasna fibrilna stanja Infektivne klinike, kaže da imaju 50 pacijenata, od kojih je u utorak ujutru njih 11 bilo na respiratoru, ali da se to menja iz časa u čas.

"Pun je kapacitet bolnice, jer se zgrada rennovira. Inače je bilo 270 pregleda, a 97 odsto njih je bilo pozitivno. Ovde već dugo traje velika borba za pacijente, svi smo premoreni, ali se lavovski borimo i želimo da što manje ima obolelih, zato apelujemo na sve građane da nose maske, drže distancu i izbegavaju masovna okupljanja"; kaže Nikolićeva za Kurir.

Dodaje da iako ima starijih pacijenata, dolazi sve više mladih koji su pre toga bili potpuno zdravi.

"Ima trenutno dosta mladih, a najmlađi pacijent na klinici ima 18 godina i nije pre toga imao hronične bolesti, ali mu je korona stvorila komplikacije i upalu pluća. Meni najteže pada kada umiru zdravstveni radnici, koji ne brinući o svom zdravlju, 24 sata brinu o pacijentima. Porazno je kada ne možemo da pomognemo svojim najbližima, porodici i kolegama.

Na odeljenju na kom su pacijenti sa blažom kliničkom slikom  je i Biljan Krneta, zdravstvena radnica.

"Prošlog četvrtka sam došla ovde u kolicima, nisam mogla da dišem, bila  sam polumrtva. Pluća kao da su izlazila iz mene, mislila sam da umirem i da je to kraj. Nemam reči za ove lekare i sestre ovde... Kad kažem: 'Umirem, neću videti nikoga više',  sestra dođe i kaže: 'Nećete, izdržaćete'... Te reči znače više od bilo čega i ne zbnam odakle im snage više. Meni dođe da im ruke ljubim, malo je da im kažem 'hvala'. Ko kaže da je virus bezazlen, nikada mu ne bih poželela da doživi ovako nešto", kaže.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Kurir