Zdravlje

OVO JE NAJVEĆA OPASNOST U BEOGRADU! Dr Kon upozorava da je broj zaraženih drastično veći

Autor Maja Gašić

Epidemiolog apeluje još jednom da se svi pridržavamo propisanih mera ukoliko želimo da zaustavimo širenje virusa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjem preseku od 15 sati 3. novembra, u Srbiji je potvrđeno još 1.878 novih slučajeva korone, od čega je skoro polovina iz Beograda.

O situaciji u glavnom gradu, govorio je dr Predrag Kon, član medicinskog Kriznog štaba gostujući u jutarnjem programu na RTS.

"U Beogradu je nepovoljna situacija sa tendencijom održavanja i eventualno pogoršanja. Naznaka nečeg dobrog je činjenica da smo imali maksimalno 980 zaraženih, to je broj koji je objavljen u subotu za petak, a juče 943 za situaciju od ponedeljka, to zastajkivanje da se ne ide iz dana u dan naviše. Ne računamo nedelju gde se svuda u svetu ljudi manje javljaju, moramo da sačekamo još par dana", kaže dr Kon.

Ističe da su maske jedini način da se spreči zaražavanje, što jedan deo građana ne poštuje. Kako kaže, brojke su mnogo gore, posebno u Beogradu...

"I ovih 980 treba pomnožiti sa deset, to je ono što je stvarno pristuno i šta je na ulicama. Puno je asimptomatskih slučajeva. Imamo dečka od 42 godine koji nema pojma kako se zarazio, radi u trgovini, neprekidno nosi masku, ne zna gde se zarazaio, imao puno kontakata... Kad izađete na ulicu, onaj koji nosi masku, on se plaši onih koji je ne nose.", veruje dr Kon.

Po njemu sledeća nedelje nas očekuje pogoršanje, a ukoliko se budemo disciplinovano pridržavali mera i izbegavali velike skupove i nosili masklu, postiji mala mogućbnost da makar ostanemo "na istom".

"U nedelji smo kada je virus vrlo aktivan u biće i sledeće nedelje, bez obzira na brojke, čak i ako budemo došli do uravnjenja - namerno kažem 'uravnjenja jer treba prvo da se snizi pa da kažemo da je došlo do zaravnjenja - imamo to pogoršanje.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.