Zdravlje

KORONA BUKTI U SRBIJI, U OVIM GRADOVIMA JE KRITIČNO! Popunjavaju se bolnice, mesta ima još danas i sutra, a posle...

Autor Maja Gašić

Ministar Lončar je izjavio da je bolnica u Kraljevu na ivici da cela pređe u kovid.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Beogradu ima oko 300 mesta u bolnicama, za danas i sutra, a da je situacija alarmantna u bolnici u Kraljevu, koja je na ivici da cela pređe u kovid sistem.

Kako je rekao, u Kraljevu će do daljeg funkcionisati hirurgija i ginekologija, ali je upozorio da ni oni neće moći da funkcionišu, ako se bude povećavao broj zaraženih.

"Zamislite kako će da izgleda kada cela bolnica bude kovid. Gde će drugi pacijenti, ko će koga da leči", primetio je Lončar.

On je istakao da ne postoji sistem na svetu koji može da primi neograničn broj pacijetna, kovid pozitivnih i onih koji nisu.

"Kao nikada više nam je potrebna solidarnost i jedinstvo da uspemo da se izborimo sa ovim virusom", rekao je Lončar.

On je izneo podatak da je u Areni sada 256 pacijenata, dodajući da Arena prima pacijente do 21, 22 sata, zbog organizacije posla, jer nakon toga zdravstveni radnici koji su tamo moraju da se posvete pacijentima.

Lončar je naveo da će jedna privremena bolnica biti i u Kragujevcu, jedna ili dve u Novom Pazaru.

"U Novom Sadu je spremna privremena bolnica, u roku od 24 sata može da se otvori. Niš će biti spreman do vikenda", rekao je Lončar.

"Brojke su bile razlog za sastanak sa direktorima kovid bolnica, moramo da napravimo mesta za danas, noćas i naredne dane. Napravili smo mesta za naredna dva dana. Bolnica 'Dragiša Mišović' će morati da uđe u sistem, kao i Zemunska bolnica, to smo hteli da izbegnemo i to nije dobro. Tu su se do tog momenta mogli lečiti korona negativni pacijenti. To nije dobro, ali ovi brojevi su posledica našeg neodgovornog ponašanja, da ne idemo na koncerte, svadbe, slave, što nije ni dozvoljeno", kaže ministar Lončar i još jednom apeluje da je krajnje vreme da se prestane sa time, da se očuva zdravstveni sistem.

Šta u slučaju da za obolele nema mesta u bolnicama?

"Kada se pojavi pacijent kome treba intenzivna nega ići će ili u Požarevac ili u Vojvodinu. Poenta svega je da nije tačno da mlađi ne obolevaju. Imamo situacije da su unuci neodgovornim ponašanjem razboleli deke i bake i da su takođe loše. Nismo neko ko voli da uvodi mere i policijske časove, sve to možemo da izbegnemo ako se budemo odgovorno ponašali", smatra Lončar.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Monod/Tanjug