Najnovija vest

DRAMATIČNA SITUACIJA: U Srbiji 2.412 zaraženo u poslednja 24h, 6 umrlo

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o korona virusu u Srbiji

Prema poslednjim informacijama od 15 sati 4. novembra u Srbiji su potvrđena još 2.412 slučaja korona virusa. Nažalost još 6 osoba je umrlo.

Na respiratorima je 43.

U poslednja 24 sata testirane su 12.617 osobe.

Od početka epidemije, preminulo je 850 ljudi.

Najnovije vesti o korona virusu u Srbiji i svetu

* Upozorenje dr Kona

"Beograd je jedan deo Srbije, ne možemo da govorimo za čitavu Srbiju. Trenutno jeste mesto odakle će se rasejavati na druge strane. Ovo će trajati, ponovo će da se spusti, pa da ponovo krene. Moramo radiklnije da razmišaljamo", kaže srpski epidemiolog.

* Čest simptom korone

"Veliki problem je što ljudi kada osete te prve simptome ne pomisle na koronu, već pomisle da je reč o nekom drugom virusu. Primetili smo da ima dosta pacijenata koji su dobili bolove u kičmi, pa su se čak i javljali fizijatru zbog tih bolova, da ih je odjednom ušinulo, da ih boli kičma... To vrlo često bude korona", kaže dr Marija Zdravković.

* Stanje na Infektivnoj klinici

Zorica Nikolić, glavna sestra na odeljenju za Kliničku farmakoterapiju i nejasna fibrilna stanja Infektivne klinike, kaže da imaju 50 pacijenata, od kojih je u utorak ujutru njih 11 bilo na respiratoru, ali da se to menja iz časa u čas.

"Pun je kapacitet bolnice, jer se zgrada renovira. Inače je bilo 270 pregleda, a 97 odsto njih je bilo pozitivno. Ovde već dugo traje velika borba za pacijente, svi smo premoreni, ali se lavovski borimo i želimo da što manje ima obolelih, zato apelujemo na sve građane da nose maske, drže distancu i izbegavaju masovna okupljanja", kaže Nikolićeva.

* 10 puta više zaraženih

"I ovih 980 treba pomnožiti sa deset, to je ono što je stvarno pristuno i šta je na ulicama. Puno je asimptomatskih slučajeva. Imamo dečka od 42 godine koji nema pojma kako se zarazio, radi u trgovini, neprekidno nosi masku, ne zna gde se zarazaio, imao puno kontakata... Kad izađete na ulicu, onaj koji nosi masku, on se plaši onih koji je ne nose", izjavio je danas dr Kon.

* Popunjavaju se bolnice

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da je u poslednja 24 sata nešto manje od 400 kovid pozitivnih pacijenata moralo da bude zadržano na bolničkom lečenju, od toga oko 150 u Beogradu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.