Zdravlje

NOVO ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI! Epidemija buknula u domu, više od polovine zaraženo

Autor Maja Gašić

Dramatična situacija u domu za stare.

Novo žarište korona virusa je u Kladovu, u Domu za stara lica "Topalović". Od 79 korisnika kovidom 19 je zaraženo njih 48, kao i devetoro zaposlenih. Danas nema novih slučajeva.

Štićenici i zaposleni odmah su testirani kada su primećeni prvi simptomi, a dom je u karantinu do 17. novembra. U domu su napravljene narandžasta i crvena zona gde su smešteni štićenici sa lakšom i težom kliničkom slikom, dok su zaposleni koji su bili pozitivni na kovid 19 u kućnoj izolaciji.

"Primenjuju se sve epidemiološke mere, dezinfikuju se kompletno hodnici, sobe, po pet-šest puta dnevno. Osoblje koje je ostalo tu koje nije zaraženo nosi uniforme, dezinfikuje ruke, imaju skafandere, maske i vizire", kaže Nemanja Partenijević, direktor Doma za stara lica "Topalović".

Korisnicima doma se svakodnevno pruža odgovarajuća nega i prate se uputstva epidemiologa i kompletnog lekarskog tima iz kladovske bolnice.

"Mi se nadamo da će to sve da bude dobro. Ono što je naša obaveza da pokušamo da ljude koji su dobrog opšteg stanja zadržimo u domu, da ih redovno svakodnevno gledamo, a da pacijente koji se budu komplikovali izdvojimo i pošaljemo na tercijarni nivo", objašnjava dr Borislav Petrović, v. d. direktora kladovske bolnice.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da se sprovode pojačane mere prema odlukama Vlade Srbije i Kriznog štaba.

"Uveli smo vanrednu situaciju na teritoriji opštine Kladovo, što znači da će svi ugostiteljski objekti raditi do 21 sat, naravno uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije. Od večeras kreće sa dezinfekcijom svih ulica i svih javnih površina gde se okuplja veći broj ljudi", ističe Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo.

Od početka pandemije u kladovskom kraju koronavirusom je zaraženo 225 osoba, a oporavilo se 155 lica, dok je od posledica infekcije troje ljudi preminulo.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/RTS