Zdravlje

NOVA PROGNOZA PROFESORA KOČOVIĆA: Omanuo sam u računici, evo do koje velike srpske slave će korona biti iskorenjena!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Profesor Petar Kočović izneo najnoviju računicu!

Izvor: Kurir TV

Epidemija koronavirusa sada se nalazi u trećem talasu. Prof. IT Petar Kočović do sada je na osnovu matematičkih formula dao nekoliko prognoza, a poslednja se tiče potpunog smirivanja situacije i to pre dolaska vakcine.

"Debelo sam omašio u proteklih par dana, mi smo do 20. oktobra dobro gurali! Projektovani broj je tada bio u razlici od pet odsto, kriv sam, omanuo sam. Ovo moramo zaustaviti, vrh će biti u narednih 12 do 15 dana. Da li će biti za 12 ili 15, zavisi od našeg ponašanja, plus zavisi od toga koliko ćemo imati ružnih dana, da se zatvorimo u kuće. I slave kao ekstra parametar, da li će se preko Zooma slaviti dva-tri sata, ili će fizički ići na slave, mi ne znamo," rekao je on gostujući na Kurir TV-u.

"Oni što su došli danas da kažu da im nije dobro, u prethodnih četiri do 14 dana su navukli ovu bolest. Nije ovo grip, danas je presek od pre 14 dana. Kao sa zvezdama, mi ih gledamo a one više ne postoje, to je odsjaj od pre par stotina miliona godina," rekao je on.

Kako profesor Kočović računa i kada će kraj pandemije?

"Koristio sam Kopernikansku formulu i ispada između dana žena i Svetog Ilije. Osmi mart nije nemoguće, ali bolje da uzmemo 2. avgust, da do Svetog Ilije nestane sve!", objasnio je prof. Kočović.

On inače koristi Gausovu krivu, koju je objasnio gledaocima.

"Gaus je jedan od najvećih matematičara i fizičara svih vremena, najveći posle antičkih. On je dosta stvari uradio u nauci, nije njegova kriva jedina, ima ih više, ali ja koristim najviše njegovu, i u prodaji, recimo u prodaji mobilnih telefona... Prvi put koristim u epidemiji, jer je prvi put ovako svakog dana, u svim zemljama. Kada je bio svinjski grip, dr Predrag Kon i ja smo držali obuke i edukacije zajedno. Od svih raspodela, Gausova kriva ima zvonasti oblik. Ako je plića, veći broj dana traje epidemija, ali će biti blaža. Ako bi ta linija mogla da se rasteže... Ako je viša, pre će se završiti," rekao je on.

"Krizni štab me nije zvao"

Profesor Kočović je rekao i da ga niko iz Kriznog štaba nije zvao, i da ne zna da li gledaju njegovu računicu. Komentarisao je i mere protiv korona virusa.

"Da nas nisu zatvorili, da smo išli u Grčku na more, produžio bi se ovaj talas. Po mom ličnom ubeđenju, pošto pratim iz dana u dan, pa smo počeli da koristimo odmore po našim turističkim destinacijama pa posle u Bosni i Crnoj Gori, već je bilo kasno. To je bio pokretač da se 'ne mešamo' sa drugim narodima, to nas je u jednoj maloj meri spaslo. Učinjena nam je usluga, iako se možda činilo da nije tako," rekao je on.

Da li je ovaj talas jači, ili slabiji? 

"Prvi talas trajao je 82 dana, odmah narednog dana počeo je sledeći talas. Sledeći talas jači je, trajao je 110 dana. I sad, da potkrepim ovu tvrdnju, zaraženih ima više nego u prvom talasu, ali broj preminulih je samo 138. 'Samo' loše zvuči, ali je mnogo manje nego u prvom i drugom talasu. Broj hospitalizovanih i ljudi na respiratorima, koliko ja znam, naši lekari uspeli su da pronađu čarobnu formulu, da ne stavljaju ljude odmah na respiratore, već da ih lekovima drže pod kontrolom. To sam ja čuo, i svaka čast našim lekarima," rekao je profesor Kočović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi