Naučnici otkrili

U OVOM DELU PROSTORIJE JE NAJVEĆI RIZIK OD ZARAZE KORONOM: Pametno izaberite gde ćete da sednete!

Autor Nataša Petrović

Svetska zdravstvena organizacija i zvanično je ranije saopštila da korona virus može da se prenese i vazduhom. Ovo može da smanji rizik od zaraze!

Iako se isprva mislilo da se korona virus prenosi isključivo kapljičnim putem i preko kontaminiranih površina, kasnije je utvrđeno da se infekcija širi i vazduhom, odnosno putem aerosoli.

To znači da zaražene osobe mogu da kontaminiraju vazduh, a da se onda udisanjem virus širi na druge ljude. Zbog toga stručnjaci neprestano ističu koliko je važno redovno provetravanje prostorija, posebno u hladnijim danima kada se više boravi kod kuće.

Međutim, naučnici upozoravaju da, pored poštovanja preporučenih mera koje se tiču distance i nošenja maske, postoji još jedan način da se smanji rizik od zaraze. Ukratko – važno je i gde sedite u prostoriji!

Inženjeri su sproveli istraživanje kako bi utvrdili kako se aerosoli kreću, a nakon toga podvukli i koliko je važna dobra ventilacija u prostorijama gde boravi više ljudi.

Naime, kada je ventilacija dobra, vazduh se "meša" i manja je šansa da se aerosoli zadrže na jednom mestu, dok u prostorijama gde nema ventilacije cela soba postaje visokorizično mesto.

Ipak, u većim prostorijama, koje imaju ventilaciju, poput učionica, recimo, ili restorana, rizik od zaraze nije svuda jednak.

Kada su čestice oslobođene na prednjoj strani velike prostorije sa ventilacijom, trebalo im je deset do 15 minuta da stignu do zadnjeg dela prostorije. Međutim, zbog uključene ventilacijeu prostoriji, koncentracija čestica pozadi je bila tek jedna desetina u odnosu na količinu čestica napred.

To znači da čak i sa ventilacijom, najveći rizik od zaraze korona virusom imaju one osobe koje sede najbliže zaraženom osobom.

Što duže vremena se provede u prostoriji sa zaraženim, to su veće šanse da se zaraze i one osobe koje su udaljenije od izvora zaraze.

Naravno, kolika je koncentracija aerosoli u prostoriji zavisi i od toga koliko osoba se u njoj nalazi, a mere poput nošenja maske i držanja distance svakako smanjuju rizik od zaraze.

Kao još jedan trik koji bi mogao da pomogne u smanjenju rizika od zaraze kovidom-19, stručnjaci navode da bi trebalo da izbegavate uglove prostorija – tu je obično manji protok vazduha, pa se kontaminirane čestice tu duže zadržavaju.

S druge strane, sedenje u blizini ventilacije, bilo da je to veštačka ili prirodna ventlacija, bezbednije je iz prostog razloga što vazduh kruži i manje su šanse da se tu zadrže kontaminirane čestice.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.