Zdravlje

NOVO ŽARIŠTE: Nagli skok broja zaraženih koronom u ovom delu Srbije!

Autor Nataša Petrović

U još jednom okrugu u Srbiji došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije!

Od 149 briseva sa područja Pirotskog okruga uzetih od 2. do 6. novembra, njih 49 je bilo pozitivno na virus korona, od čega 25 iz Pirota, 20 iz Dimitrovgrada i četiri iz Bele Palanke, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Prema navodima iz saopštenja, to znači da je 33 odsto pozitivnih i to je nagli porast broja obolelih, u odnosu na oktobar kada je za mesec dana registrovano 22 laboratorijski potvrđenih.

"Sva lica potvrđena na kovid u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji i takvih je 160", navodi se u saopštenju i dodaje da se povećava broj pregleda u kovid ambulantama na području Pirotskog okruga, naročito u Dimitrovgradu i Pirotu.

U saopštenju stoji i da je danas poslato 57 uzoraka briseva na PCR test u Laboratoriju Vatreno oko u Nišu.

Od početka epidemije do danas u Pirotskom okrugu ukupno je uzorkovano 4.227 briseva na RT-PCR.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz Kliničkog centra Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih u okrugu do danas laboratorijski je potvrđena 451 osoba, i to u Pirotu 299, Babušnici 38, Beloj Palanci 87, Dimitrovgradu 27. Od početka epidemije do danas 29 osoba je umrlo sa područja okruga, kaže se u saopštenju.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Pirotu procenjuje se kao nepovoljna.

U Dimitrovgradu je 2. novembra proglašena vanredna situacija, dok se na području opština Babušnica i Bela Palanka procenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 12 bolesnika sa pneumonijom, od kojih se pet otpušta kući oporavljeno, a ostaje sedam bolesnika na odeljenju.

(MONDO/Beta)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.