MONDO OTKRIVA

DOKTORKA IZ ZEMUNSKE BOLNICE O TREĆEM TALASU: Za dva sata stiže nam 20 pacijenata, danas ćemo popuniti sve kapacitete

Autor Aleksandra Vasić

Kliničko-bolnički centar Zemun ponovo je ušao u kovid režim i za jedan i po dan na lečenje je primljeno 225 pacijenta, rekao je direktor ove ustanove Dragoš Stojanović.

Izvor: RTS

Doktorka Svetlana Valjarević koja treći put radi sa kovid pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kaže za MONDO da su im prethodnih dana dolazile desetine pacijenata u roku od samo sat ili dva.

"Izvesno je da će KBC Zemun da se napuni danas, jer nam prosečno stiže više od 50 pacijenata dnevno. Sve ih treba smestiti, presvući, dati im terapiju. Češće pristižu uveče, verovatno zato što je tada izraženiji strah i zabrinutost. Najviše nas plaše ograničeni kapaciteti, koji su na izmaku", objašnjava dr Valjarević.

Treći talas je donekle lakši, jer su se lekari "uhodali". Takođe, nema naznaka da se virus mutirao, kaže dr Svetlana Valjarević, otorinolaringolog.

"Pacijenti koji dolaze u ovom talasu imaju gotovo iste tegobe kao u prethodna dva, a to su uglavnom upale pluća i visoka temperatura. Nema neke razlike u odnosu na jun i mart, u smislu da je virus oslabio, ojačao ili se promenio".

Ipak, razlika je u tome što sada postoji veći strah od toga da li će lekara biti dovoljno, jer je više od 30 lekara u ovoj ustanovi trenutno zaraženo.

"Mnoge kolege više ne mogu da rade lekarski posao jer imaju hronične bolesti zbog kojih ne mogu da nose skafandere ili im je psihički teško da izdrže novi talas. Drugi problem su naši stari pacijenti koji čekaju na specijalističke preglede, jer su naše bolnice pretvorene u kovid", kaže dr Valjarević za naš portal.

Trenutno, najmlađi pacijent u ovoj ustanovi ima 27, a najstariji 82 godine. Ko je u većem riziku od komplikacija, on će ostati u bolnici, kaže naša sagovornica.

"U prvom ciklusu bilo je strožije u smislu samoizolacije i ako ste bili zaraženi odmah ste išli na sajam, ali sada nije tako. Mladi i zdravi ljudi, čak i sa upalama pluća, najčešće nisu u riziku i mogu da se leče od kuće, nakon što im se uzme bris, rendgen i krvna slika. Naravno, obavezna je kontrola za nekoliko dana. Ako im se stanje u bilo kom smislu pogorša ili nalazi nisu dobri, potreban je oporavak u bolnici.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.