Dnevni presek

NAJGORE DO SADA! Skoro 3.000 novozaraženih, umrlo 14 osoba!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, do 15 časova 10. novembra u Srbiji je zabeleženo još 2.823 slučaja zaraze korona virusom.

Nažalost, preminulo je još 14 osoba, a broj pacijenata na respiratorima je 126.

Testirano je 13.091 uzoraka.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Sve više mladih u bolnici, dolaze tek kada je prekasno

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković rekla je da je u toj zdravstvenoj ustanovi u toku noći pregledano 245 osoba sa sumnjom na korona virus, a da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni.

* Vanredna situacija u još jednoj opštini

Predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na području te opštine. Odluka je doneta jednoglasno na sednici Štaba za vanredne situacije zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa tendencijom daljeg pogoršanja.

"Popunjenost kapaciteta je 90 odsto. U intenzivnoj nezi su 33 pacijenta, a 10 bolesnika je na mehaničkoj ventilaciji. Imamo sve starosne grupe od 20 do 89 godina", rekla je ona.

* Šest izmena koje ćemo morati da poštujemo

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima naći će se konačno u Skupštini Srbije u petak 13. novembra, a dve ključne novine koje stižu odnose se na kažnjavanje kršenja mera na licu mesta, kao i veći obuhvat nadležnih koji mogu da izriču kazne.

Izmene ta dva zakona neophodna su da bi Srbija mogla ozbiljno da se upusti u borbu protiv širenja korona virusa, jer, s obziroma na to kakva su nam korona brojke, to što nam je nešto preporučeno kao mera i dok nema ozbiljnog udarca na džep, očigledno ne pomaže.

Pročitajte koje su ključne novine izmena zakona.

* Došao u Hitnu pomoć, pa pobegao kada je shvatio da ima temperaturu

U beogradskoj Hitnoj pomoći dogodio se neobičan slučaj, kada je pacijent koji je došao na pregled pobegao kada je doktorka utvrdila da ima visoku temperaturu. Lekari su za Pink izjavili da "nije prvi" koji je tako postupio.

* Ne verujte neproverenim studijama

Studija sponzorisana od strane jednog proizvođača kozmetike "pokazala" je da je tečnost za ispiranje usta delotvorna pri uništavanju korona virusa, međutim lekari su osudili takve studije i poručili da su nošenje maski i distanca jedini način da sprečimo širenje infekcije.

* Kovid bolnica Arena se ubrzano puni

U privremenoj bolnici u Areni trenutno je smešteno 434 kovid pacijenata, kaže koordinatora Arene dr Vlado Batnožić i dodaje da je preko 250 bolesnika na kiseoničkoj terapiji.

Vlado Batnožić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su samo tokom jučerašnjeg dana primili 38 pacijenata, da se Arena brzo puni i da su pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom, da imaju jednostrane ili obostrane upale pluća.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi