UŽIVO

HITNO UPOZORENJE KRIZNOG ŠTABA: Uskoro će svakog dana biti 4.000 teško obolelih, sistem neće izdržati

Autor Maja Gašić

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba dr Zoran Gojković uživo je izneo uznemirujuće podatke.

Izvor: Printscreen/RTS

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, gosti RTS-a večeras su pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa Zoran Gojković, neurohirurg i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Kliničkog centra Srbije Danica Gruijičić i direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović.

"Čak 10, 15 odsto novozarežanih zahtevaće neki oblik lečenja, hospitalizaciju, što znači da će biti 300-400 dnevno koji će zahtevati bolnički tretman. Ogromne brojke koje zdravstveni sistem neće moći da savlada. Za 10 dana to znači da će biti 4.000 bolesnih koje treba smestiti u bolnice. To neće moći da izdrži sistem. Pune se bolnice, pune kapaciteti. Mi za jedan dan potrošimo kiseonika kao za mesec dana", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Stanje u Kragujevcu je alarmantno o čemu svedoče podaci koje je izneo direktor tamošnjeg Kliničkog centra, dr Predrag Sazdanović.

"Sada 80 odsto svih hospitalizovanih u Kragujevcu zahteva kiseonik, a to je ogromna brojka. Poređenja radi, u drugom talasu ih je bilo oko 65 odsto", rekao je Sazdanović. 

O tome da li će se u četvrtak na sednici Kriznog štaba razmatrati nove mere poput zatvaranja kafića, restorana i sl, dr Gojković kaže: 

"Treba svako da radi svoj posao, počev od vozača koji ne sme da pusti putnika bez maske, pa nadalje. Krizni štab Republike Srbije analizira uvek donosi mere u skladu sa strukom, naukom i praksom, moramo da radimo na tome da se mere poštuju, nije poenta da zatvorimo kafiće i restorane, pa se ljudi iz tih objakata presele u vikendice, stanove... Poenta je da svi zajedno jednistveno i solidarno radimo na ovom problemu, To ne može da se reši najrigoroznijim merama“, smatra dr Gojković. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.