Zdravlje

INSTITUT ZA REUMATOLOGIJU PUN KOVID PACIJENATA: Dr Radunović upozorava da je klinička slika teža nego prošli put!

Autor Nataša Petrović

Institut za reumatologiju pre samo nekoliko dana je ušao u kovid sistem, a mesta su već popunjena!

Izvor: RTS/screenshot

Broj hospitalizovanih se širom Srbije ubrzano povećava – trenutno je u bolnicama 3.693 obolelih, ali situacija je najteža u Beogradu. Nakon što su sve bolnice bile popunjene, u kovid sistem je ušao i Institut za reumatologiju, koji je vrlo brzo i popunjen!

"Kroz ustanovu je do sada prošlo 90 bolesnika. U prvih šest sati rada je bilo primljeno 80 pacijenata, a trenutno ima 86 pacijenata koji leže", rekao je za RTS direktor ove ustanove doc dr Goran Radunović.

"Klinička slika pacijenata je za nijansu teža nego prošli put. Najmlađi pacijent ima 24, a najstariji 94 godine, osećaju se dobro, stabilno su", dodao je.

On je istakao i da je priliv pacijenata sada veći nego u prošlom talasu, ali dodaje i "sada smo bili spremniji, brže smo se transformisali u kovid bolnicu, imamo novih pet doktora, to nam pomaže da izdržimo situaciju. Ukoliko nam dođe pomoć sa strane, bićemo u mogućnosti da proširimo deset do 20 odsto kapaciteta".

Kada je reč o "redovnim" pacijentima Instituta za reumatologiju, dr Radunović je objasnio gde oni sada idu na lečenje.

"Jedan deo pacijenata koji i dalje treba da bude zbrinjavan u Institutu za reumatologiju su oni koji su na hroničnoj biološkoj terapiji, na imunosupresivnoj terapiji, ostale molim da idu na VMA na odeljenje reumatologije i u ostale sekundarne ustanove širom Srbije. Zdravstvene kontrole se odlažu do daljnjeg i biće u tim ustanovama, a u slučaju baš nekih hitnih stanja, moći ćemo nekoliko pacijenata da zbrinemo u Institutu za reumatologiju".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.