Zdravlje

PREMIJERKA UŽIVO OTKRILA: Još smo u zelenoj zoni, imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i svetu!

Autor Nataša Petrović

Uprkos zastrašujućim brojkama poslednjih dana, i dalje smo u zelenoj zoni, kaže premijerka Ana Brnabić.

"Imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evroi, ali i na svetu, i to pokazuje na najbolji mogući način posvećenost naših lekara i svih zdravstvenih radnika. Naša smrtnost je 1,3 odsto i mislim da je u regionu i svakako u Evropi ispod nas samo par zemalja, svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo zajedno svi radili i koliko su mere bile dobre i prevovremene", rekla je premijerka obraćajući se posle hitno održane sednice Kriznog štaba na kojoj su donete nove mere.

"Još uvek imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa brojnim zemljama EU, to pokazuje ozbiljnost i jačinu ovog talasa korona virusa. Ima nekoliko zemalja koje više ne mogu da leče zaražene u svojim zemljama, već ih šalju u druge zemlje. Mi smo daleko od ovog scenarija i mislim da ni u jednom trenutku nećemo biti ni blizu toga".

Ona je naglasila da u našim bolnicama ima dovoljno opreme, lekova, kiseonika, respiratora, testova...

"U Srbiji danas dobijate rezultat testa u najkraćem mogućem roku, za pet do najviše 12 sati, u mnogim drugim zemljama se čekaju i više od pet dana, a neke zemlje nemaju više ni kapacitet za obradu testova. To kod nas nije slučaj. Mi smo otvorili kapacitete da dodatno testiramo".

Činjenica je da su brojke poslednjih dana strašne, ali premijerka je kazala da stvari ipak nisu tako crne.

"Kada pogledate sa druge strane, ono što je jako važno, i pored ovih zastrašujućih brojeva, zaista zastrašujućih brojeva, u odnosu na to kako je u regionu, mi smo i dalje u zelenoj zoni i sa ovakvim brojevima. Srbija ima 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika, od nas manje ima samo Albanija sa 921, ali broj testiranih u Albaniji i Srbiji ne može da se poredi".

Premijerka Brnabić istakla je i da smo uspeli da zaravnimo krivu, "ali moramo da je održimo još par dana, da bi počela da pada. Ovo je pravi trenutak da uvedemo dodatne mere", zaključila je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.