Zdravlje

DR DARIJA O PITANJU KOJE SVE INTERESUJE: Da li će biti obavezna vakcinacija protiv korone?

Autor Maja Gašić

Postoji samo jedan način da se zaustavi virus!

Izvor: Printscreen/TV Pink

Vakcina protiv koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek trebalo bi da stigne u Srbiju do kraja godine.

"Željno očekujemo vakcinu", rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i doktorka Darija Kisić Tepavčević u emisiji "HitTvit" na TV Pink. Doktorka se podsetila i epidemije malih boginja, koja je pretila da ima tragične srazmere: 

"Imali smo 15 žrtva što je strašno.Kada su počeli da se javljaju oboleli, smrtni ishodi, nismo mogli da nabavimo količinu vakcina koliko nam je bilo potrebno. Srećom, uspeli smo i imali najbolje rezulate", kaže dr Daroija i ističe da postoji samo jedan način da se zaustavi virus. 

"Stepen patogenosti se menja i upravo je organizam koji je otporan, za virus i najnepogodnija sredina.Na ovaj način se bolesti iskorenjavanju, na ovaj način smo iskorenili velike boginje. Ako je određeni procenat nas imun, onda će i virulencija slabiti", kaže dr Kisić. Bez vakcinacije, kaže, ne može se postići naglo visok stepen kolektivnog imuniteta.

Isključivo vakcinom se može obezbediti kolektivna imunost i barijera za širenje infekcije. Na pitanje da li će vakcina biti obavezna, dr Kisić kaže da nema smisla pričati o tome koliki procenat stanovništva bi bio protiv nečega što željno iščekuje ceo svet.

Potrebno je, kaže, 60-70 odsto kolektivnog imuniteta, od čega smo jako daleko, pa nam je neophodna vakcina da bismo pobedili virus.

"Nemoćni smo pred virusom bez vakcine", kaže epidemiolog. Ističe da smo sve bliže vakcini koja je bezbedna, a Srbija je u pregovorima sa kompanijama i biće među prvim zemljama koje će dobiti doze.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.