Zdravlje

TIODOROVIĆ UŽIVO OTKRIO KAKO ĆE IZGLEDATI ZIMA: Kada će biti najgore i da li će mere biti pooštrene?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba - "ne pričamo o poslušnosti, već odgovornosti"!

Izvor: Prva

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović gostovao je na Prvoj televiziji u emisiji "Novo jutro".

Kraj godine je trenutak koji "odgovara" korona virusu, jer je veći broj ljudi zbog hladnog vremena primoran da boravi u zatvorenom prostoru.

"Sve to odgovara virusu, u zatvorenom prostoru su kontakti i potencijal zaražavanja mnogo veći. Ja sam optimista kao i naš narod, ali moramo se čuvati i sprovoditi mere, pooštravati ih ako treba. Trenutak je da se uozbiljimo, ali ćemo proći ovu zimu," rekao je dr Tiodorović.

Brojke bi navodno mogle skoro da se udvostruče, do 7.000 novozaraženih dnevno, a Tiodorović se slaže da će biti skoka.

"Ja sam to rekao još pre 15 dana, imaćemo skok broja zaraženih, obolelih i umrlih. To bi do 20. decembra trebalo da traje, možda i malo iza toga, taj 'pik' će biti izraženiji nego što smo mislili. Polako će, uz mere, doći do blagog pada i smirivanja situacije. Ali moram da kažem, ne možemo da očekujemo da ćemo proći decembar bez 'pikova'. Biće fluktuacije, gore-dole, tako će decembar izgledati jer virusu pogoduje vreme. Takođe smatram da uz strogo sprovođenje mera, insistiranje ne na poslušnosti, već na odgovornosti, izborićemo se sa situacijom," rekao je on.

Asimptomatski prenosioci i masovno testiranje

"To je problem zabeležen u celom svetu, zabeležen je i tamo gde je sve počelo, pa i u SAD-u, Evropi, najrazvijenijim zemljama... I niko nije uspeo da ga reši, ni uz povećani broj testiranja. Mi se i dalje zalažemo za testiranje u što većem obimu, da bismo otkrili lakše oblike bolesti ili asimptomatske prenosioce, da bi znali kako moraju da se ponašaju. Izmena zakona će doprineti da imamo bolji uticaj na sprovođenje mera, na njihovu kontrolu, jer bez toga nema rezultata, nećemo postići ono što moramo da postignemo do dolaska vakcine," rekao je on.

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata - "zaraza ide iz klubova"

"Videli ste snimke sa splavova, iz restorana, raznih žurki... Zar ti snimci nisu bili dovoljno ubedljivi? Ne nose maske, troše alkohol i neka druga sredstva, budimo realni i otvoreni. Noćni život je takav, Beograd je proglašen za najzabavniji grad na Balkanu, a s druge strane imamo posledice, najveći broj zaraženih se širi odatle. Ne ponaša se čovek isto preko dana, na ručku u restoranu, i uveče u noćnom klubu, tada sve kočnice popuštaju, mogućnost zaražavanja je mnogo veća," objasnio je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi