Zdravlje

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NOVOJ VAKCINI: Gotovo 100 odsto je efikasna, ali da li to znači da ne možete zarazite?

Autor Maja Gašić

Najvažnija pitanje koje ineteresuju ceo svet.

Potencijal vakcine Moderne da spreči teško oboljevanje od Kovid-19 ima veoma važan uticaj, izjavio je danas Stefan Bansel, izvršni direktor Moderne.

Prema rezultatima koji su danas objavljeni, vakcina je bila efikasna u 94,5 odsto clučajeva i svi slučajevi teškog oboljevanja otkriveni su u grupi koja je dobila placebo, odnosno injekciju fiziološkog rastvora koji ne proizvodi efekte, preneo je CNN.

S obzirom na važnost teškog oboljevanja koje ponekad dovodi do hospitalizacije, smeštaja na odeljenjima intezivne nege i smrti, uticaj vakcine je izuzetno važan, rekao je Bansel.

U ispitivanju koje je sprovela Moderna, 15.000 učesnika studije bilo je deo placebo grupe.Tokom nekoliko meseci, 90 od tih ljudi obolelo je od kovid-19, od kojih 11 teško. Druga grupa od 15.000 ucesnika dobila je vakcinu i njih pet je obolelo od Kovida-19, ali niko nije teško oboleo.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.