Zdravlje

DANAS ĆE BITI NAJGORI DAN ZA SRBIJU, OKO 4.000 ZARAŽENIH: Kon u Jutarnjem o današnjim brojkama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog uživo u Jutarnjem programu o brojkama koje nas danas čekaju u dnevnom preseku!

Izvor: Prva

U Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo još 2.813 novih slučajeva zaraze koronom. Nažalost, preminula je 21 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 161. U utorak nove mere stupaju na snagu, a Kon je podsetio sve da je pritisak koji trenutno trpi zdravstveni sistem "gori od bombardovanja i ratišta".

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o činjenici da su pondedeljkom brojke uvek manje, jer se manje ljudi testira vikendom.

"Epidemija u Srbiji nije pod kontrolom, ne, sve vreme na neki način imamo pod kontrolom situaciju, ali uz ogromno angažovanje, i još uvek beležimo porast. Danas očekujem da će najverovatnije biti maksimalan broj do sada, tako da ne možemo da kažemo da se stabilizovalo", rekao je Kon koji nije želeo da "licitira brojkama".

"Blizu, ili preko 4.000 novozaraženih", rekao je on.

"U ovoj nedelji, očekivali smo zaravnjenje krive, ali očigledno nismo sprovodili te mere dovoljno da bi se to dogodilo. Ovaj porast koji danas očekujemo, videćemo u narednih nekoliko dana, probaćemo da ga stabilizujemo ali je na visokom nivou. U Beogradu je kritična situacija, ne može se drugačije reći," kazao je Kon na Prvoj televiziji.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio da će do 20. decembra kriva biti zaravnjena, Kon je rekao da "to svi želimo".

"To bi i trebalo da se desi, ja sam i ranije naglašavao da mi sada prvi put imamo iskustvo s ovim virusom na prelasku iz jeseni u zimu. Da, želimo da bude tako i očekujemo, ali da li će biti, videćemo", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.