Zdravlje

KON O VAKCINI: Sigurno ću je primiti čim bude stigla, evo šta moramo da uradimo pre toga!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba komentarisao vakcinu protiv korone i objasnio šta moramo da uradimo pre nego što ona stigne!

Izvor: Prva

U Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo još 2.813 novih slučajeva zaraze koronom. Nažalost, preminula je 21 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 161.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i rekao da će dnevni presek danas verovatno biti "oko 4.000 novozaraženih". U utorak nove mere stupaju na snagu, a Kon je podsetio sve da je pritisak koji trenutno trpi zdravstveni sistem "gori od bombardovanja i ratišta".

Glavna tema u medijima je vakcina protiv korona virusa i naša zemlja će naručiti veliki broj doza. Kon je rekao da nema informacije izvan onih koje su već čuli svi, ali da će primiti vakcinu "čim ona bude stigla".

"Svi saznajemo iz medija informacije, očigledno je samo da će stići ranije nego što smo očekivali jer je naša prognoza bila sledeća godina. Nadležni, i predsednik, kažu da će stići brže. To je veliki poziv da počnemo da pravimo plan priprema, jer je sprovođenje vakcinacije ogroman logistički posao", rekao je on.

Danas je godinu dana od prvog zabeleženog slučaja, i vakcina je već spremna, iako se inače vakcine pripremaju i testiraju po više godina.

"Postoje nadležne institucije koje moraju da utvrde bezbednost vakcine. Nikada u istoriji čovečanstva nije bilo ovako, proces i faze ispitivanja su ubrzani ali moraju da se obave. Mi tek nailazimo na sigurnosne mehanizme koje država ima da bi vakcina bila bezbedna. Poseban je akt vanredne imunizacije, propisuje ga ministar zdravlja, to su pitanja koja bi već sada trebalo da pripremamo", rekao je Kon.

"Sigurno ću primiti vakcinu, kada bude stigla," poručio je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.