Zdravlje

VAŽNA IZMENA U RUSKOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Rešen jedan od najvećih problema!

Autor Nataša Petrović

Jedan od najvećih problema koji se tiču ruske vakcine protiv korone napokon rešen!

Jedan od najvećih problema u vezi sa ruskom vakcinom protiv korona virusa predstavljalo je skladištenje i transport vakcine jer ona mora da se čuva na čak minus 70 stepeni Celzijusa! Stručnjaci širom sveta upozoravali su da to predstavlja veliki problem jer čak ni najopremljenije bolnice nemaju takve uslove, a izgleda da su Rusi uspeli da pronađu rešenje za to!

Rusija planira da do proleća proizvede zamrznute liofilizovane (suve) vakcine Sputnjik V i tako otkloni problem sa transportom na ultra niskim temperaturama, saopštili su ruski zvaničnici.

Farmaceutske kompanije širom sveta nastoje da se izbore sa logističkim problemom komplikovanog transporta anti-kovid vakcina u posebnim komorama, na ultra niskim temperaturama, preneo je Rojters.

Vakcine moraju da budu trasportovane i skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusove skale, što je izazov čak i za najbolje opremljene bolnice u SAD.

Proces liofilizacije podrazumeva da se vakcina koja je u tečnom stanju pretvara u suvu, belu supstancu koja se potom skladišti na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, a neposredno pre vakcinacije razredi.

"Očekujemo da će već od februara u najvećoj meri biti prihvaćena liofilizovana anti-kovid vakcina", izjavio je Kiril Dmitrijev, prvi čovek ruskog Direktnog investicionog fonda.

(MONDO/Tanjug)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.