Oprez!

IZDVAJAJU SE DVA NOVA ŽARIŠTA U SRBIJI? U ova dva grada je situacija vrlo ozbiljna!

Autor Nataša Petrović

Beograd je i dalje najveće žarište korona virusa, ali se virus širi i po ostalim gradovima, a u ova dva je došlo do značajnog povećanja!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 98 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 48 je pozitivno na virus korona, od čega je 42 iz Vranja, četiri iz Vladičinog Hana i po jedan iz Preševa i Bosilegrada.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 66 pacijenata, od kojih je kod 57 laboratorijski potvrđen virus korona. Upalu pluća ima 66 pacijenata, a na kiseoniku je njih 33.

Za 24 časa primljeno je na bolničko lečenje 11 pacijenata, a otpušteno tri, pa je tako trenutan broj slobodnih postelja 114.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 216 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 118.

Uzorkovana je krv kod 117 pacijenata i urađeno je 106 rendgenskih snimaka pluća.

Urađeno je 90 PCR, koliko i brzih testova, a dijagnostikovana je upala pluća kod 32 pacijenta.

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije Valjevo, u tom gradu potvrđen je još 91 pozitivan na virus korona, a kada je reč o drugim opštinama Kolubarskog okruga potvrđena su još tri pozitivna i to u Mionici jedan i u Osečini dva.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo pregledano je 429 osoba sa respiratornim infekcijama, uzeto 185 briseva, a u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledano je 36 sumnjivih i/ili verovatanih slučajeva na COVID 19.

Na bolničko lečenje je primljeno devet osoba, pa se tako trenutno u toj zdravstvenoj ustanovi leči 92 osobe pozitivne na virus korona, dok se u kućnim uslovima leči leči 1.066.

Broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu je 25, a obolelih u kućnoj izolaciji 66.

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih obolelih u Valjevu od početka epidemije je 2.538, od čega je u prvom piku zabeleženo 199, u drugom piku, odnosno od juna do 08. oktobra 995, a od 08. oktobra do danas 1.344.

Tokom jučerašnjeg dana u Zavodu za javno zdravlje Valjevo uzeto je 225 briseva.

(MONDO/Agencije)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.