Dnevni presek

NAJCRNJI DAN OD POČETKA EPIDEMIJE U SRBIJI: Skoro 5.000 novozaraženih, 24 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 4.994 novozaraženih, što je najviše do sada, a korona virus je nažalost odneo još 24 života.

Na respiratorima se trenutno nalazi 179 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirana su 17.654 uzorka.

Broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1.054, a ukupan broj zaraženih je 92.375.

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Rekordan broj pregleda u Beogradu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar jutros je održao sastanak sa direktorima kovid bolnica, nakon kojeg se obratio građanima. 

On je rekao da je u Beogradu oboren neslavan rekord u broju pregleda, gde je u poslednja 24 sata pregledano 5.600 pacijenata! 

"Skoro 5.000 je pozitivno i na lečenju, kapacitete proširujemo, popunjavaju se Selters i Banja Koviljača. Jedan deo pacijenata iz Arene koji su dobro, preći će u neke od tih bolnica koje smo otvorili, u Nišu idemo na otvaranje Vojne bolnice,sledeće bi bilo otvaranje Opšte bolnice u Leskovcu. Imamo dosta mesta u privremenoj bolnici Čair i u privremenoj bolnici u Kragujevcu. Imamo lekove i sve ono što je neophodno", rekao je ministar Lončar.

Rekord je oboren i na Infektivnoj klinici. 

"Infektivna klinika oborila je neslavni rekord, preko 350 pregleda za 24 sata, primili smo maksimalno pacijenata koliko smo mogli, jutros smo osvanuli sa pacijentima na pomoćnim ležajima, koji nisu mogli da se transportuju bez stabilizacije. Ulazimo u noć sa oko deset odsto slobodnih mesta", rekao je direktor te klinike dr Goran Stevanović

* Prete nam drastičnije mere ako ove ne daju rezultate

Večeras stupaju na snagu nove mere koje je donela Vlade Srbije - svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 čas. Predviđeno je da ove mere traju 14 dana, odnosno do 1. decembra, a ako se situacija do tada ne smiri, najavljeno je uvođenje još drastičnijih mera.

* Pred nama su teški dani

Član Kriznog štaba i državni sekretar u Ministarstvu zdravlje dr Mirsad Đerlek gostovao je u Jutarnjem programu Happy televizije i rekao da Srbiji predstoji nekoliko nedelja ozbiljne borbe sa korona virusom!

"Čekaju nas teški dani, treći talas nas nije iznenadio ali nismo očekivali da će biti ovako jak i sa teškim kliničkim slikama. Bolnice i intenzivna nega se pune enormnom brzinom! Ponedeljkom je obično manji broj novozaraženih, ali je strašno to što smo imali 270 više hospitalizovanih za vikend. U 15 sati ćemo videti brojke, danas očekujem realne cifre jer ponedeljkom nisu realne", rekao je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.