Evo šta kaže

POSLE NAJTEŽEG DANA SLEDI PREOKRET U SRBIJI? Dr Kočović je napravio najnoviju računicu!

Autor Aleksandar Nastevski

Srbiju očekuje preokret sa korona virusom, tvrdi profesor Kočović

Izvor: YouTube/TVKopernikus

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji je od početka pandemije tačno prognozirao tokove zaražavanja korona virusom širom sveta, a pre svega u Srbiji napravio je računicu koja predviđa broj novozaraženih u narednim danima.

Kako dr Kočović objašnjava, iako je u Srbiji danas registrovano 4.994 novoinficiranih, slične brojke možemo očekivati i u naredna tri dana.

Međutim, prema njegovim rečima, brže nego što se nadamo, očekuje nas i preokret.

"Iako smo oborili rekord po broju zaraženih, danas su na snagu stupile i mere ograničavanja rada ugostiteljskih objekata i prodavnica. One bi morale da daju rezultate, pa bi broj novozaraženih mogao da se smanji već od iduće srede", kaže Kočović i dodaje:

"Tada bi trebalo očekivati i postepeno zaravnjenje krive, a potom i znatnije smanjenje broja zaraženih".

Sagovornik ističe da trenutne brojke jesu visoke, ali da je u odnosu na prethodne pikove korona virusa, trenutni rast novozaraženih blaži.

"Ako ove mere ne budu drastično smanjile broj inficiranih, sigurno je da će se one pooštriti. Uvođenje policijskog časa sigurno nije u opticaju jer nema poentu zbog hladnog vremena. Ipak, još rigoroznije ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i šoping- centara, možemo i te kako očekivati", kaže dr Kočović.

Inače, prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 4.994 novozaraženih, što je najviše do sada, a korona virus je nažalost odneo još 24 života.

Na respiratorima se trenutno nalazi 179 pacijenata. U poslednja 24 sata testirana su 17.654 uzorka.

Broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1.054, a ukupan broj zaraženih je 92.375.

(Mondo/Objektiv)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.