Zdravlje

NOVO OTKRIĆE JE CRVENI ALARM ZA PUŠAČE! Najnovija studija razbija sve zablude o "zaštiti" od korona virusa

Autor Maja Gašić

Kako duvan deluje na imuni sistem?

Otkako je počela pandemija korona virusa, ono o čemu se često spekuliše jeste da li su pušači u nešto povoljnijoj situaciji, odnosno manje izloženi riziku od zaraze korona virusom.

Brojna istraživanja na ovu temu su sprovedena, a zaključci su oprečni. Iako je u nemalom broju slučajeva uočeno da se kod pušača ređe razvija teži oblik kovida-19, ne može se reći da je to pravilo, a svetski naučnici insistiraju da je ova teorija još uvek u fazi istraživanja i da se, svakako, ne savetuje preterana konzumacija duvana u svrhu preventive.

U junu je Svetska zdravstvena organizacija objavila da pušenje - koje narušava funkciju pluća - može učiniti ljude podložnijim zarazom korona virusom

Slično potvrđuje i novo otkriće američkih stručnjaka. Najnovija studija naučnika iz Univerziteta UCLA sugeriše da kombinacija korone i cigareta zapravo vrlo pogubna.

Pušenje cigareta povećava rizik od teške infekcije korona virusom tako što slabi imunološki odgovor organizma, kažu stručnjaci, piše "Daily Mail". 

Laboratorijski eksperimeniti sprovedeni na modelima disajnih puteva napravljenim od ljudskih matičnih ćelija otkrivaju da pušenje zaustavlja rad ključnih molekula imunološkog sistema, nazvanih interferoni.

Interferoni su neophodni su za borbu protiv infekcija tako što "upozoravaju" neinficirane ćelije da se pripreme za virus.

Studija je otkrila da pušenje zaustavlja finkcionisanje odbrambenog sistema, što dovodi do toga da se ljudske ćelije tri puta više inficiraju korona virusom.

Do sada je bilo oprečnih izveštaja o uticaju pušenja na razvoj bolesti kod pacijenta sa kovidom, pri čemu neke studije sugerišu da duvan smanjuje rizik, dok druge suprotno. Studija akademika sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu tvrdi da pušenje najverovatnije rezultira težom infekcijom SARS-CoV-2.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.