Zdravlje

JOŠ JEDNA OHRABRUJUĆA VEST: Oksfordska vakcina je bezbedna, delotvorna 99 odsto i za najrizičniju grupu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Oglasili se naučnici i objavili rezultate druge faze testiranja!

Uskoro stiže vakcina protiv korona virusa, u Srbiji će biti dostupna pre Nove godine, a sada se oglasio i Oksford i objavio rezultate najnovije faze istraživanja!

Vakcina "Oksford/AstraZeneka" pokazala je efikasnost u stvaranju imuniteta u 99 odsto učesnika druge faze kliničkog ispitivanja, bez ozbiljnih nuspojava!

Rana faza ispitivanja pokazala je toliku efikasnost, a Oksford će u narednim danima dopuniti ove podatke, prenose britanski mediji.

"Istraživanje u kliničkim uslovima je pokazalo da su sve starosne grupe razvile antitela u roku od 28 dana od primanja prve doze", saopštili su naučnici.

Veliku efikasnost vakcina čije je zvanično ime "ChAdOx1 nCov-2019" je pokazala na starijim učesnicima, odnosno u starosnoj grupi preko 55 godina.

U istraživanju učestvuje 560 odraslih Britanaca, podeljenih u starosne grupe 18-55, 56-69, i starije od 70 godina.

Britanija je naručila 100 miliona doza ove vakcine, koja će verovatno koštati manje od tri evra po dozi.

U Srbiji je u sredu registrovan rekordan broj novozaraženih, kao i umrlih, zbog čega je Krizni štab zakazao hitnu sednicu i moguće je da će biti uvedene nove mere već od petka.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.