Dnevni presek

VIŠE OD 6.000 NOVOZARAŽENIH, REKORDAN BROJ UMRLIH: Srbija prešla cifru od 100.000 inficiranih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 6.109 slučajeva korona virusa od 18.980 testiranih, a preminulo je još 29 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 186 pacijenata, a u bolnicama širom zemlje leči se 5.589 kovid pozitivnih pacijenata.

U Srbiji je do sada ukupno registrovano 104.097 zaraženih, a preminulo je 1.110 osoba.  Stopa smrtnosti iznosi 1,07%.

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Bolnice u Srbiji prepune, potrebne nove mere

Zamenik direktora Kliničkog centra Kragujevac i koordinator Ministarstva zdravlja za kovid 19 prof dr. Slobodan Milisavljević rekao je, gostujući na televiziji Pink, da su nam neophodne drastičnije mere ako mislimo da zaustavimo širenje infekcije.

"Posebno je značajno to što imamo veliki broj teško obolelih pacijenata, tako je u Kragujevcu gde je 20 pacijenata na respiratoru. Tako je, maltene, u svakoj bolnici u našem sistemu što je zabrinjavajuć podatak. Poslednji je trenutak da uradimo nešto, da se poboljša epidemiološka situacija u Srbiji, jer su podaci veoma zabrinjavajući", rekao je on.

* Moguće uvođenje novih mera

Hitna sednica Kriznog štaba zakazana je za petak u 9 sati, a na njoj bi mogle da budu uvedene nove mere

"Ne smemo čekati da prođe 14 dana da bismo analizirali efekte oročenih mera, da li je ovo uspelo ili nije. Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo i to ne efekte mere, nego epidemiološku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje da odmah pooštrimo mere", objašnjava profesor Pelemiš.

Zaoštravanje mera moglo bi da znači dodatno skraćivanje radnog vremena ugostitelja i trgovaca, preorijentaciju na rad od kuće, ograničavanje broja ljudi u javnom prevozu i povećanje distance, što bi onda značilo da u lokalima mora da se obezbedi više od sadašnja četiri metra kvadrata po čoveku.

* Alarmantna situacija u Valjevu 

Raste broj obolelih od kovida-19 i u Kolubarskom okrugu. Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u čitavom okrugu registrovano je 197 novih slučajeva, od toga 113 iz Valjeva. Zabrinjava činjenica da bolnica ima 115 mesta, a ostalo je slobodno oko kiseoničkih 10 mesta.

* Oksfordska vakcina bezbedna i delotvorna 99 odsto

Vakcina "Oksford/AstraZeneka" pokazala je efikasnost u stvaranju imuniteta kod 99 odsto učesnika druge faze kliničkog ispitivanja, bez ozbiljnih nuspojava!

"Istraživanje u kliničkim uslovima je pokazalo da su sve starosne grupe razvile antitela u roku od 28 dana od primanja prve doze", saopštili su naučnici, koji će u narednim danima dopuniti podatke o vakcini. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.