Zdravlje

EPIDEMIOLOG ĐURIĆ RAZOTKRIO ANTIVAKSERE: Godišnje zarade oko milijardu dolara kampanjom protiv vakcina!

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog Predrag Đurić objašnjava i zašto antivakseri imaju sve više sledbenika, a otkriva i ko su oni, tj. kojim grupama pripadaju!

Izvor: Youtube/Screenshot/Al Jazeera Balkans

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da istraživanja pokazuju da antivakcinalni pokret u svetu zaradi godišnje oko milijardu dolara od prihoda sa Facebook-a, Instagrama i Youtube-a.

"Postavlja se pitanje zašto bi neko uopšte odbijao vakcinaciju. Decenijama su ti slučajevi bili retki i uglavnom vezani za pripadnost određenim verskim grupama. Tek tokom poslednje decenije odbijanje vakcinacije postaje masovnija pojava najčešće među korisnicima društvenih mreža, naročito među korisnicima Facebook-a. Nedavno istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje ukazalo je da antivakcinalni pokret zaradi godišnje oko milijardu dolara od prihoda sa Faceeboka, Instagrama i Youtube-a. Takozvani antivakseri koji deluju onlajn svrstavaju se u četiri grupe. Profesionalni antivakseri, koji rade puno radno vreme plasirajući dezinformacije o vakcinaciji, dosegnu 12 odsto onih koji prate antivakcinalni pokret. Oko polovine pratilaca su dosegnuti od strane preduzetnika kojima je osnovni cilj da, plasirajući dezinformacije o vakcinama, prodaju svoje proizvode. Treću grupu čine teoretičari zavera, a četvrtu, najmalobrojniju, svi ostali", rekao je Đurić.

On kaže da je pitanje zašto profesionalni antivakseri imaju značajan broj sledbenika.

"Verovatno su neki od njih ljudi razočarani u moderno društvo, neki smatraju da su marginalizovani uprkos svojim kvalitetima, mnogi jednostavno ne mogu da se nose sa pritiscima koje nameće kapitalizam. Ima i onih sa bolnim iskustvima vezanim za zdravstveni sistem, uključujući i one koji su izgubili nekog bliskog i pitaju se zašto je to baš njima moralo da se desi".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Dodaje je da se antivacinalni pokret "izrazito radikalizovao", pa je, osim nasilne prirode, u principu i anticivilizacijski, konzervativan, često klerikalan i ultradesničarski.

"Iako su radikalni i nasilni antivakseri najvidljiviji, njih ne treba mešati sa najčešće roditeljima koji, s pravom, brinu o zdravlju svoje dece i traže više informacija, objašnjenja, činjenica, kako bi doneli informisanu odluku", kazao je Đurić.

Epidemiolog kaže da roditelji, kao i svaki građanin, zaslužuju da im se uvek pruži dovoljna pažnja, da se saslušaju i razjasne njihove nedoumice, zaključuje epidemiolog.

(MONDO/Storyteller.rs)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.