Zdravlje

POGORŠAVA SE STANJE U KRALJEVU: Dr Čekanac upozorava da ima između 10.000 i 20.000 asimptomatskih slučajeva!

Autor Nataša Petrović

U poslednja dva-tri dana pogoršava se situacija u Kraljevu, a epidemiolog smatra da postoji i ogroman broj asimptomatskih slučajeva.

Izvor: MONDO/Aleksandra Petrovski

Poslednja dva, tri dana u Kraljevu epidemiološka situacija dodatno se pogoršava, izjavio je danas epidemiolog Radovan Čekanac koji je dodao da očekuje da će danas broj novozaraženih u gradu na Ibru preći 100.

Čekanac je novinarima kazao da je situacija dodatno pogoršana nakon dve nedelje inače loše situacije, a već dva dana zaredom registrovano je više od 90 obolelih, te se može pretpostaviti da asimptomatskih slučajeva ima između 10.000 i 20.000.

"To praktično znači da je virus svuda oko nas i moramo se ponašati kao da su svi oko nas potencijalno nosioci virusa bez obzira što nemaju simptome", upozorio je dr Čekanac.

Prema njegovim rečima, u Opštoj bolnici "Studenica" na kovid odeljenjima trenutno su hospitalizovana 54 pacijenta, od kojih je 10 na intenzivnoj terapiji, šest na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invazivnoj.

Čekanac podseća da je juče zabeležen i jedan smrtni ishod u bolnici i dodaje da je to 14. slučaj od početka novembra.

Upitan za preventivne mere protiv virusa korona, Čekanac ističe da je uvek bio za jedinstvene mere na nivou cele države, a ne da se uvode lokalno od opštine do opštine.

"Trebalo bi da budu jedinstvene za celu zemlju da ne bi dolazilo do prelivanja jer kada je Novi Pazar uveo mere svi su dolazili u Kraljevo, kada je Kraljevo uvelo mere išli su u Vrnjačku Banju. Znači mere moraju biti jedinstvene za celu zemlju", pojašnjava Čekanac.

Očekuje da će narednih dana biti uvedene i restriktivnije mere od onih koje su sada na snazi i pojašnjava da s obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva i dužinu inkubacije efekat mera može da se očekuje za nekih 10 do 15 dana.

"Nisam siguran da imamo toliko vremena da čekamo efekat i mislim da će u narednim danima morati da se uvedu strože mere", zaključio je Čekanac.

(MONDO/Tanjug)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.