Zdravlje

OVAJ TALAS ĆE TRAJATI NEDELJAMA: Dr Janković otkrio i šta nas čeka na proleće

Autor Nataša Petrović

Treći talas jači je od prva dva, a po svemu sudeći, duže će i trajati...

Izvor: Printscreen/Kuri

Već danima se piše o zagađenom vazduhu u Srbiji, a još više zabrinjava sada, kada hara i korona.

"Sigurno je da zagađen vazduh može da ošteti imunitet, da se ta dva problema međusobno pogoršavaju, ali bih naglasio da je najvažnije štiti se od infekcije, pa tek onda sve ostalo što se tiče imuiteta. Ali, naravno, problem zagađenja nije manji zbog korona virusa", rekao je dr Srđa Janković gostujući na Kurir televiziji.

Stručnjaci već neko vreme upozoravaju da je treći talas jači od prva dva, kao i da će duže trajati, a dr Janković potvrđuje da će trajati nedeljama.

"Nema tačne prognoze kada će kraj epidemije. Nedeljama će trajati ovaj talas, na proleće očekujemo sve blaže i blaže talase. Vakcina može da skrati tok pandemije".

Imunolog kaže da su znali da "nije lako suzbiti jesenji talas", dodaje da slične brojke imaju i druge zemlje, "a gde smo mogli bolje znaćemo kada uradimo naknadne analize".

S obzirom na to da pored korone sada je generalno i sezona respiratornih infekcija, prehlada, dr Janković je objasnio i ključnu razliku u simptomima.

"Kod tipične kliničke slike korone, temperatura tipično dostiže više vrednosti, ređe se javlja kijavica, a češće kašalj".

Govoreći o posledicama korona virusa, on je rekao da se o njima već dosta zna, te da ostaju jednom delu ljudi koji prebole koronu.

"Najviše se pribojavamo toga što zahvataju pluća i srce. O sterilitetu još nema dosta podataka, teorijski postoji šansa, ali to ne znači da svako ko preboli koronu postaje sterilan".

Poslednjih dana sve su veći redovi ispred kovid ambulanti, a dr Janković podsetio je na mere koje je važno poštovati da ne bi došlo do zaražavanja prilikom posete ambulantama, jer činjenica je da nisu svi koji idu u ambulantu zaraženi.

"Rastojanje držati najmanje dva metra, nošenje maske, sve ono što je bitno drugde, još je važnije ispred kovid ambulante. To nisu i ne smeju postati mesta zaražavanja".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.