Zdravlje

OVE STAROSNE GRUPE SU U NAJVEĆEM RIZIKU OD SMRTI: Kako se bolest najčešće razvija - bolnica, intenzivna, pa...

Autor Maja Gašić

Na zvaničnom sajtu Centra za kontrolu i pevenciju bolesti istaknuto je koje starosne grupe su najugroženije i kako se bolst uglavnom razvija.

Danas je tužan dan za Srbiju, upokojio se patrijarh srpski Irinej (90). Patrijarh je 4. novembra primljen u bolnicu zbog infekcije korona virusom. juče je došlo do naglog pogoršanja, da bi kasnije bio priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa. Nažalost, jutros u 7.07h je preminuo.

Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da "korona ne bira ni pol ni uzrast": 

"Svedoci smo da uzima i najbolje među nama. Krajnje je vreme da se uozbiljimo i shvatimo svoju ulogu", poručila je danas dr Darija. 

Nedavna kineska studij pokazala je kako se bolest razvija, od pojave prvih simptoma pa do izlečenja, a dr Marija Zdravković je objasnika i kako utiče na srce, pluća i ostale orgae.

Od samog početka pandemije napominje su da su starije osobe najugroženije, a tačno koje starosna grupa je u najvećem riziku i kako to virus SARS-CoV-2 utiče na njih, objašnjeno je na zvaničnom sajtu CDC, Centra za kontrolu i pevenciju bolesti.

Među odraslima, rizik od razvoja teške slike kod kovida19 raste sa godinama, a najstariji su, logično, u najvećem riziku. Teška klinička slika znači da će osobi sa kovidom-19 nejčešće biti potrebna hospitalizacija, intenzivna nega ili respirator koji će im pomoći da diše, a u velikom broju slučajeva nastupa i smrt

Rizik se povećava sa godinama

Osobe u pedesetim su izložene većem riziku od razvoja teške bolesti nego oni u 40. Slično tome, ljudi u 60. ili 70. godinama su u još većem riziku od razvoja teške slike i komplikacija  nego oni dekadu mlađi.  Najveći rizik od teške bolesti od kovid-19 je među onima starosti 85 godina ili starijima.

Postoje i drugi faktori koji mogu povećati rizik od teških bolesti, kao što su osnovno zdravstveno stanje. 

Uspostavilo se da 8 od 10 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 prijavljenih u Sjedinjenim Državama bilo je među odraslima starosti 65 godina i više.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.