Dnevni presek

NIKAD GORI DAN U SRBIJI: Rekordne cifre novozaraženih i preminulih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 6.254 zaraženih među 19.301 testiranim uzorkom, a nažalost preminulo je još 30 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 192 pacijenta, a hospitalizovane su 5.803 osobe. Procenat smrtnosti iznosi 1,03% u ovom trenutku.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije iznosi 110.351, a broj smrtnih slučajeva je 1.140.

Od početka epidemije do 20. novembra u 15 časova testiran je ukupno 1.593.281 uzorak. 

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Održana sednica Kriznog štaba, čekaju se nove mere

Gošća jutarnjeg programa na RTS bila je dr Darija Kisić Tepavčević koja je najavila o kojim merama će se raspravljati na današnjoj sednici Kriznog štaba.

"To su sve mere o kojim stalno pričamo, više ograničenje mesta gde se okuplja veći broj ljudi, rigoroznije kažnjavanje...", rekla je ona.

Sednica je završena, ali nove mere još uvek nisu donete i očekuje se da budu saopštene u toku dana.

* Bolnice u Beogradu prepune 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar jutros je izjavio da su bolnice u Beogradu prepune, tj. da su iskorišćeni svi kapaciteti, a da su u kovid sistem uvedena dva odeljenja u Kliničkom centru Srbije.

"Nalazimo se u fazi da je virus ušao u porodicu, i to je veći rizik od onoga koji smo imali u prethodnom periodu. I ovo može da se spreči samo prekidom kontakata. Ne postoji drugi način", rekao je on.

* Zdravstveni kapaciteti pred pucanjem, još bolnica prelazi u kovid sistem

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objavio je da su od jutros cela pulmologija i grudna hirurgija KCS prešle u kovid sistem.

"Od jutros smo otvorili celu pulmologiju i grudnu hirurgiju u KCS. Pacijente sa grudne klinike smo prebacili na kardiohirurgiju, a sa pulmologije na Internu B. Sada tu imamo dodatne kapacitete i, najvažnije, kapacitete za intenzivnu negu, koja je najneophodnija", rekao je Lončar novinarima.

SItuacija je teška i na jugu Srbije, u Nišu je juče proglašena vanredna situacija. A poslednja informacija je da će i Niška banja biti pretvorena u kovid bolnicu.

* Nove, ohrabrujuće vesti o vakcini

Konsultant Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović izjavio je jutros da postoje jasni dokazi da je vakcina efikasna

"Sada imamo jasne dokaze da je moguće da imamo efikasnu vakcinu i to je dobra vest. Vrlo često nijanse u jeziku mogu da zbune da je nešto zbrzano, a nije. Svi koraci su prošli i sve je vrlo precizno testirano".

On je istakao da je važno da građani znaju da je reč o efikasnim i bezbednim vakcinama.

"Najverovatnije će se primati u dve doze sa razmakom od par nedelja. Ali treba da znaju da će se sve to dešavati tek u prvoj polovini sledeće godine i da moraju da se pridržavaju mera",

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.