Pročitajte!

8 MESECI POSLE KOVIDA SE I DALJE BORIM ZA DAH, A VI NEMOJTE DA NOSITE MASKE: Poruka Beograđanke koja je preležala koronu

Autor Maja Gašić

Apel devojke koja se zarazila u prvom talasu korone i koja, kako kaže, i dana soseća posledice strašne bolesti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ako je preko milion ljudi širom sveta umrlo od posledica zaraze korona virusom, i dalje postoji nemali broj onih koji ne veruju u postojanje virusa. Najpopularnije teorije zavere obično se vezuju za učešće Bila Gejtsa u vakcinaciji, čipovanje, 5G mreže, kao i i da maske, zapravo, ne štite od infekcije...

Svoj sud o ovoj temi dala je jedna Beograđanka, Sofija Vukajlović, koja je provela dva meseca na Infektivnoj klinici lečeći se od kovida.

Svoju borbu sa teškom bolešču detaljno je opisala na društvenim mrežama, a uputila je i snažnu poruku svima koji ne nose maske i veruju u teorije zavere.

"Ovom prilikom bih još jednom da pozdravim teoretičare zavere ubeđene da kovid ne postoji i da se ne treba štititi. Opet bih ponovila da mi je u Infektivnoj klinici bilo toliko loše da sam mislila da ću umreti i baš tad je moj test na kovid bio negativan. Ležala sam dva meseca, toliko slaba da su roditelji morali da me nose do toaleta. Kasnije smo utvrdili da bez obzira što je moj test na kovid bio negativan, ipak imam antitela, što znači da sam imala koronu", piše Sofija. 

Da korona ostavlja posledice na zdravlje i po izlečenju, kako napominju i srpski stručnjaci, potvrđuje i njeno iskustvo.

"Danas, osam meseci kasnije, ima dana kad se borim za dah jer su ostale posledice na plućima, imam česte aritmije, imam kognitive probleme (dešava mi se da ne mogu da izgovorim rečenicu koju sam konstruisala jer bukvalno zabagujem na par sekundi, dešava mi se da registrujem situaciju na koju fizički ne mogu da odreagujem jer se dogodi neka vrsta blokade) nekad sam toliko umorna i pospana da ne mogu normalno da funkcionišem. Neke posledice se vremenom smanjuju i nestaju i tačno po mesecima mogu da vam kažem kad su nastale, a kad nestale. Moje telo reaguje potpuno drugačije na sve. Kažu da sve to traje do godinu dana i zaista vremenom prolazi, ali daleko od toga da je lako i da ne postoji", objašnjava.

A onima koji ne nose maske, uputila je snažnu poruku:

"Više ne vidim nijedan razlog da ne nosite maske i da sebe i druge dovedete do stanja na ivici ili do toga da godinu dana trpi posledice vaše neodgovornosti i stava da patite od viška pameti i da provaljujete 'prevaru' na koju je ceo svet naseo", kaže Sofija. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.