Zdravlje

LONČAR SAOPŠTIO NOVU ODLUKU: Kritično je u Beogradu, ovo je plan za narednih 48 sati

Autor Maja Gašić

Otvaraju se nove kovid jedinice.

Izvor: Printscreen/RTS

Vlada Srbije propisala je danas nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana.Prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Odluku o propisivanju novih mera donela je na predlog medicinskog Kriznog štaba Republike Srbije.

Nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio za medije: 

"Naš osnovni problem je obezbediti dovoljno mesta u bolnicama, posebno u Beogradu, trenutno ovde ima najviše problema. Oslobodili smo jedan broj mesta za teže pacijente, lakši će ići u Nišku banju, a danas će ići i u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu. Pacijenti će krenuti za pola sata, sat, ka tim bolnicama da bismo mogli mirnije da sačekamo noć i da te pacijente obezbedimo. Za neke teške pacijente je važno da ostanu u Beogradu, zbog transporta koji sve otežava", kaže ministar Lončar.

"Otvara se kovid bolnica u Leskovcu. Danas dodatne repsiratore šaljemo u Kraljevo i Loznicu koja popunjava kapacitete na intenzivnoj nezi. Brojevi su takvi da nikada nismo imali više ni pregleda, ni pozitivnih, ni preminulih, ni onih koji zahtevaju bolničko lečenje. Ono što mo uspeli da napravimo jeste raspored za nekih 48 sati", kaže Lončar.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.